Rozpačité loučení s mimem Čejkou. Celebrity nedorazily, na pohřbu byli jen nejbližší

Rodina a blízcí přátelé se v pátek 21. října na opavském Městském hřbitově rozloučili s Jaroslavem Čejkou.

Pohřeb Jaroslava Čejky

Rodina a blízcí přátelé se v pátek 21. října na opavském Městském hřbitově rozloučili s Jaroslavem Čejkou. Slavný tanečník, choreograf a mim zemřel v úterý 11. října v Praze. Bylo mu 86 let. Poslední rozloučení se odehrálo ve městě, kde Čejka začal svou uměleckou kariéru. Podle informací CNN Prima NEWS na pohřeb nedorazil nikdo ze slavných osobností.

Říct poslední sbohem oblíbenému herci a tanečníkovi dorazily desítky hostů. Květiny k Čejkově rakvi přinášeli nejen jeho přátelé, ale také zástupci Slezského divadla Opava, ve kterém Čejka před lety působil. „Ačkoliv Jaroslav Čejka už v našem divadle nepůsobil, přesto se k nám rád vracel a diváci ho měli možnost pravidelně potkávat. I díky tomu, že jeho sestra Violetta Tomaníková dlouhá léta působila jako členka a primabalerína opavského baletu a vedla zde dětské baletní studio,“ řekla zástupkyně divadla Nikola Kleindorfová.

„Pan Čejka byl u nás v angažmá od roku 1951, tedy od svých patnácti let, kdy dělal sólistu baletu. Kolegové na něj stále vzpomínají a vzhledem k tomu, jak měl rád legraci, tak velmi mile,“ uvedl náměstek ředitele Slezského divadla v Opavě Ondřej Benda.

Pohřbu se zúčastnila také reportérka CNN Prima NEWS Markéta Schenková. „Do smuteční síně na Městském hřbitově v Opavě přišla zejména rodina Jaroslava Čejky a pak také asi padesát jeho příznivců z řad místních lidí. Pohřeb zařizovala jeho praneteř, umělec totiž neměl děti,“ uvedla Schenková s tím, že na pohřbu nebyla k vidění jediná známá osobnost.

Čejka se narodil 22. července 1936 v Ostravě. Od konce 50. do poloviny 70. let byl jednou z baletních hvězd Národního divadla, kde ztvárnil na čtyři desítky rolí. Široké veřejnosti byl známý hlavně díky svému komediálnímu talentu, vysloužil si přízvisko „mistr pantomimických etud“. Do paměti televizních diváků se zapsal imitováním slepice při jednom ze silvestrovských vysílání. Lidé si ho pamatovali také ze scén, když napodoboval americkou zpěvačku Tinu Turnerovou nebo komika Charlieho Chaplina.

„Měla jsem ho moc ráda. Byl veselý a velmi milý, hlavně v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. A ta jeho slepička? No to byla pohádka,“ řekla redakci CNN Prima NEWS jeho dlouholetá obdivovatelka Marie.

V posledních letech žil v ústraní

Mim malé postavy prožil takřka dvacet let v angažmá baletu Národního divadla v Praze, 25 let spolupracoval s tanečním souborem Pavla Šmoka a se svou pantomimou sjezdil takřka celý svět. V Národním divadle působil do roku 1979. Byl mimo jiné Šaškem v Labutím jezeře, Truffaldinem ve Sluhovi dvou pánů, Paňácou v Coppélii, Eunuchem v Šeherezádě i Králem v baletu Z pohádky do pohádky.

Tančil také na pódiích v Opavě, Plzni a Ostravě. Jako tanečník vynikal precizní klasickou technikou, ale navíc měl i herecký talent a smysl pro humor i nadsázku. Díky tomu hrál také v téměř dvou desítkách filmů. Za své nesplnitelné přání považoval roli Quasimoda ve Zvoníkovi od Matky Boží.

V roce 2008 Čejka převzal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. V posledních letech žil v ústraní v domově seniorů.

Tagy: