Rodina zveřejnila parte mima Čejky. Poslední rozloučení proběhne na překvapivém místě

Jaroslav Čejka celý život vzhlížel k Charliemu Chaplinovi.

Poslední rozloučení s tanečníkem, choreografem, hercem a mimem Jaroslavem Čejkou proběhne v pátek 21. října od 11 hodin ve smuteční síni v Opavě. Na sociálních sítích to uvedla Herecká asociace s odvoláním na pozůstalé. Čejka, který je nositelem Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet a pantomima, zemřel 11. října. Bylo mu 86 let.

„S drahým zesnulým se rozloučíme v pátek 21. října v 11 hodin ve smuteční síni v Opavě,“ oznámila na Facebooku Herecká asociace s odvoláním na Čejkovu rodinu. Výjimečný umělec zemřel v úterý 11. října.

Poslední rozloučení s Jaroslavem Čejkou, nositelem Ceny Thálie za celoživotní mistrovství v oboru balet, pantomima, proběhne v pátek 21. října 2022 v 11:00 hodin ve smuteční síni v Opavě.

Posted by Herecká asociace on Monday, October 17, 2022

Čejka byl široké veřejnosti známý hlavně díky svému komediálnímu talentu, vysloužil si přízvisko „mistr pantomimických etud“. Do paměti televizních diváků se zapsal imitováním slepice při jednom ze silvestrovských vysílání. Lidé si ho pamatovali také ze scén, když napodoboval americkou zpěvačku Tinu Turnerovou nebo komika Charlieho Chaplina.

Mim malé postavy prožil takřka dvacet let v angažmá baletu Národního divadla v Praze, 25 let spolupracoval s tanečním souborem Pavla Šmoka a se svou pantomimou sjezdil takřka celý svět.

V Národním divadle v Praze působil do roku 1979. Byl mimo jiné Šaškem v Labutím jezeře, Truffaldinem ve Sluhovi dvou pánů, Paňácou v Coppélii, Eunuchem v Šeherezádě i Králem v baletu Z pohádky do pohádky.

Tančil také na pódiích v Opavě, Plzni a Ostravě. Jako tanečník vynikal precizní klasickou technikou, ale navíc měl i herecký talent a smysl pro humor i nadsázku. Díky tomu hrál také v téměř dvou desítkách filmů. Za své nesplnitelné přání považoval roli Quasimoda ve Zvoníkovi od Matky Boží.

V roce 2008 Čejka převzal Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru tanec a balet. V posledních letech žil v ústraní v domově seniorů.

Tagy: