Lidé si užívají rozvolněná opatření. Odborníci varují před přílišným optimismem

Co na to hlavní hygienička?

Češi si užívají druhý den od rozvolnění vládních protiepidemických opatření. V pátek večer se zaplnilo centrum Prahy jako před dvěma měsíci, největší nápor pociťují náměstí, obzvlášť pak to Staroměstské, které lidi láká na vánoční stromeček a stánky. Pozadu nejsou ani obchody a restaurační zařízení, do kterých lidé opět s radostí docházejí. S plošným rozvolněním ale někteří politici a odborníci nesouhlasí.

Nastal konec pracovního týdne, a tak si lidé některé znovuotevřené obchody a služby užívají ve velkém. I na Staroměstském náměstí je vidět, jak lidé posedávají v restauracích a hospodách, aby konečně využili možnosti být někde jinde než jen doma. Ještě více lidí je ale venku na náměstí.

Na některých pražských náměstích si lidé připomínají vánoční atmosféru svařeným vínem či grogem. Nemůže chybět ani fotka s rozsvíceným vánočním stromem a procházka centrem.

Plošné rozvolnění se však nelíbí každému. Strategii, kterou vláda zvolila, kritizují politici i odborníci. Například epidemiolog Rastislav Maďar by s rozvolňováním ještě počkal. „Zhruba do 14 dní se epidemická situace pravděpodobně zhorší (...) a v lednu nás zřejmě opět čeká trend nárůstu počtu nemocných. Takto to zřejmě bude v dalších měsících oscilovat nahoru a dolů až do jara,“ prohlásil.

K rozvolňování je skeptický i poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). „Máme zde kraje, které na tom ještě stále nejsou úplně dobře, příkladem je třeba Vysočina. Nevím, zda je dobře, že se opatření rozvolnila takto plošně,“ uvedl Kaňkovský.

Poslanec Martin Kupka (ODS) pak řekl, že aktuální situace v České republice bude zkouškou pro občany. „Rozvolnění bude jakýmsi testem, zda veřejnost i bez přísných omezení bude schopna respektovat nezbytná omezení a chovat se podle nich,“ sdělil.

K situaci se v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS vyjádřila i hlavní hygienička Jarmila Rážová. Podle ní se nedá vyloučit, že pokud lidé nebudou stávající opatření dodržovat, situace v zemi se opět zhorší. „Chci všechny poprosit, aby dodržovali vládní opatření. Jinak se vrátíme zpět do čtvrtého stupně, a to nikdo nechceme,“ apelovala Rážová.

Tagy: