Volby pokračovaly hlasováním v zařízeních uzavřených kvůli koronaviru

Volí se v domovech seniorů

Klienti domovů pro seniory a obdobných sociálních zařízení, která byla uzavřena kvůli epidemii koronaviru, mohli ve čtvrtek od sedmi hodin ráno volit krajské zastupitele. Přijely za nimi speciální volební komise. Na třetině území republiky mohli lidé volit rovněž do Senátu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí před týdnem evidovalo tři desítky domovů důchodců a zařízení sociálních služeb, v nichž se objevila nemoc COVID-19. Uzavřeny byly domovy důchodců v Libníči a Dobré Vodě na Českobudějovicku, dále v Polici nad Metují, Chlumci nad Cidlinou a v Úpici na Trutnovsku a také Domov Horizont v Kyjově na Hodonínsku.

Volilo se ve čtvrtek od sedmi hodin ráno do 22:00 a po noční přestávce v pátek opět od sedmi hodin, tentokráte do 18:00. Za voliči do domovů důchodců přijely speciální volební komise složené z vojáků a zapisovatele jmenovaného krajským úřadem.

Stačil občanský, případně voličský průkaz

Podle ministerstva vnitra klientům stačilo předložit komisi občanský průkaz a případně voličský průkaz, pokud si ho vyžádali. Hlasovací lístky, pokud je neměli, dostali od komise. Stejně jako ostatní voliči mohli v krajských volbách dát preferenční hlasy až čtyřem kandidátům. Volební lístek pro senátní volby se nijak neupravoval.

Krajské zastupitele si mohli klienti vybrat v případě, že jsou v zařízení, které je ve stejném kraji, v němž bydlí. Podobně se i senátní volby týkaly těch, kteří bydlí v senátním obvodu, kde se hlasuje, a zároveň se v něm nachází i zařízení jejich dočasného pobytu.

Tagy:
karanténa domov pro seniory volby Police nad Metují domovy seniorů koronavirus Chlumec nad Cidlinou Ministerstvo vnitra České republiky Senát Parlamentu ČR Volby do Senátu Parlamentu České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky okres České Budějovice pandemie covidu-19 Dobrá voda, a.s.