Drive-in volby pro lidi v karanténě skončily. Kolony se netvořily, zájem byl malý

Drive-in

Startuje drive-in hlasování

Pro lidi, kteří jsou v karanténě kvůli nemoci COVID-19, se v 15:00 uzavřela místa, kde mohli přímo z auta volit do krajských a senátních voleb. Tzv. drive-in stanoviště byla otevřena od 7:00 a byla zřízena v každém okrese a v Praze na Letné a na Proseku. Standardní volební místnosti se lidem otevřou v pátek a sobotu.

Volby z auta byly bez problémů a vzhledem k nižší účasti bylo hlasování plynulé. Volební účast oznámí ministerstvo vnitra ve čtvrtek dopoledne. Místa pro hlasování z auta byla ale dimenzována až na 16 000 voličů, kteří jsou aktuálně v ČR v karanténě.

Kdo hlasování z auta nemohl využít a musel zůstat doma, může si do čtvrtečních 20:00 na svém krajském úřadě vyžádat speciální volební komisi s přenosnou schránkou. Pro tyto i ostatní voliče bude připraveno hlasování standardně v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00. Lidi v sociálních zařízeních, která byla kvůli koronaviru uzavřena, navštíví speciální volební komise ve čtvrtek nebo v pátek.

„Zdvojnásobili jsme kapacitu, na drive-inech budou moci projíždět dvě auta zároveň. Odvolí i ti, kteří by to například kvůli koloně vozidel nestíhali do 15:00,“ uvedl ještě před volbami náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Speciálních komisí, které budou za voliči chodit domů, bude místo plánovaných 78 nakonec 156, dodal Mlsna. O hlasování do speciální volební schránky budou moci lidé v karanténě požádat svůj krajský úřad na speciální telefonní lince. Její číslo a termín, do kdy se nahlásit, naleznou na webových stránkách svého kraje. Učinit by tak podle vnitra měli do čtvrtečních 20:00.

Tagy:
Letná karanténa krajské volby senátní volby Česko Praha koronavirus COVID-19 volby z auta drive-in hlasování Petr Mlsna Prosek Ministerstvo vnitra České republiky Volby do Senátu Parlamentu České republiky