Lidi koupí lepší benzin, ale žaludek šidí, říká Pohlreich o cukroví. Přidal i svůj řízný humor

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich na Primě.

Kolik stojí vánoční cukroví?

Dražší máslo, vejce i cukr. Suroviny na vánoční cukroví neustále zdražují, což se podepisuje i na cenách toho kupovaného z cukráren a pekáren. Zákazníci si připlatí za krabici vánočních sladkostí i v cukrárně Zdeňka Pohlreicha. Nejznámější český šéfkuchař upozorňuje, že za kvalitu se platí víc. „U nás říkáme, že je lepší lžička medu než kýbl s*aček,“ přidal svůj břitký humor v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Dobré ingredience jsou podle šéfkuchaře naprostým základem. Lidé, kteří nakupují levné nekvalitní potraviny, podle něj šidí sami sebe. „Možná si koupí lepší benzin do auta, ale do žaludku si dají něco špatného,“ řekl ve vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Za vánočním cukrovím do Polska. O kolik vás vyjdou suroviny za hranicemi levněji?

Na kvalitních surovinách se ušetřit nedá, míní Pohlreich: „Dáme tam to, co tam patří, a doufáme, že lidé tu myšlenku pochopí. Koupit něco za málo jde, ale když to chcete udělat pořádně, má to svou cenu a nedá se s tím nic dělat.“

Suroviny tvoří podle šéfkuchaře zhruba třetinu ceny výsledného výrobku. Do té se musí započítat i další provozní náklady, které letos také podražily – například svoz odpadu nebo elektřina. Zvýšily se také platy personálu. „Nedostatek pracovní síly cenu práce šponuje čím dál víc,“ řekl Pohlreich v úterý v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

V případě potravin, tuzemské restaurace se podle jeho slov nemohou spolehnout pouze na českou produkci. „Jsme vydaní napospas velkoobchodům a ty nám v zásadě diktují ceny. A ty jsou samozřejmě vysoké,“ doplnil.

I přes zdražování je prý zájem o cukroví z Café Imperial Dolcé velký. „Mysleli jsme si, že budeme dělat několik set balení, poptávka je asi trojnásobná,“ sdělil Pohlreich. Cukrárna má v tuto chvíli vyprodáno. Zákazníkům vydala asi 650 krabic se sladkým. Příští rok plánuje připravit větší množství.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lidi volí místo restaurace párty v garáži, řekl Kovanda. Apokalypsa se nekoná, míní Pohlreich

Tagy:
jídlo cukroví Vánoce benzín Zdeněk Pohlreich Nový den cukrárna TRINITY BANK a.s. Dolce Svět financí a.s.