Kovanda: Lidi volí místo restaurace párty v garáži. Apokalypsa se nekoná, míní Pohlreich

Hlavní ekonom Trinity Bank a šéfkuchař Zdeněk Pohlreich

Svět financí s Trinity Bank 19.12.2023

Češi sice v restauracích oproti loňskému roku utrácí více, čtvrtina domácností ale na jejich návštěvu nemá, uvedl v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Řada lidí proto podle něj pořádá oslavy po garážích nebo slaví obecně méně než dříve. Naopak podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha situace zas tak dramatická není. Uznal však, že může mít ze své „bubliny“ zkreslený pohled.

Tržby v oblasti pohostinství a stravování meziročně stouply o 2,2 procenta, citoval Kovanda data Českého statistického úřadu. „Češi skutečně utrácí více v restauracích, kupují si více i přesto, jak tíživá situace panuje. Dá se říct, že podstatná část domácností stále má na to, aby si vyrazila do restaurace. Ale pak je tady 25 procent domácností, které už nic takového dělat nemohou,“ popsal ekonom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ke zdražení jídla není důvod, míní Výborný. Obchody házejí vinu na dodavatele, říkají experti

„Možná je to také záležitost měst versus venkova. Když řeknu třeba na Moravě, že jsem měl problém s rezervací v restauraci před Vánoci, lidé kroutí hlavou. Říkají, že nemají na to, aby si ‚vyhodili z kopýtka‘ v restauraci. Ti pořádají párty po garážích, nebo vůbec neslaví tak intenzivně jako loni v adventním čase,“ dodal Kovanda.

Podle Zdeňka Pohlreicha naopak není tak zle. „Mám pocit, že taková apokalypsa to není. Když se bavím s lidmi, mají většinou dobrou náladu. Možná mám štěstí, že vždycky narazím na někoho, kdo se má dobře. Čeští zákazníci ale podle mě utrácejí docela v pohodě. Zatím bych neřekl, že je to taková tragédie, jak se může zdát, když se člověk třeba kouká na televizi,“ řekl. Uznal však, že by situaci možná viděl jinak, kdyby neměl restauraci v Praze, ale v Karviné. „Můžu prezentovat jenom svoje vidění,“ doplnil šéfkuchař.

Více o možném vývoji cen v restauracích, vlivu sociálních sítí na gastronomii či cenách štědrovečerní večeře se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Firmy se mají rvát o zákazníka, míní ekonomové. Nastínili kroky vedoucí ke zlevnění potravin

Tagy: