Lídr Hamásu Haníja je po smrti. Nepřežil letecký útok na jeho rezidenci v Íránu

Lídr Hamásu Haníja byl zabit v Íránu.

Lídr Hamásu Haníja je po smrti. Nepřežil letecký útok na jeho rezidenci v Íránu

Šéf palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja byl zabit při leteckém útoku na jeho rezidenci v Teheránu, uvedla ve středu tato skupina podle agentury AP. Hamás, který ovládá Pásmo Gazy, přičetl odpovědnost za tento útok Izraeli. Podle íránských Revolučních gard se Haníja a jeden z jeho osobních strážců stali terčem atentátu.

Vysoký představitel hnutí Músá abú Marzúk řekl, že jde „o zbabělý čin, který nezůstane nepotrestán“. Jde podle něho o zásadní eskalaci. Íránské Revoluční gardy informovaly, že spolu s Haníjou zemřel jeden z jeho osobních strážců a že se případ vyšetřuje.

Haníja se v úterý íránské metropoli zúčastnil slavnosti, při které složil přísahu nový íránský prezident Masúd Pezeškján.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Erdogan hrozil útokem na Izrael. Ať nedopadnete jako diktátor Husajn, zaznělo z Jeruzaléma

Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás zabití Haníji důrazně odsoudil. Čin označil za „zbabělou vraždu“ a vyzval Palestince, aby „stáli vzpřímeně a ukázali jednotu, trpělivost a stabilitu tváří v tvář izraelské okupaci“.

Mluvčí íránské diplomacie Náser Kanání uvedl, že zabití lídra palestinského teroristického hnutí jen posílí vzájemné vztahy mezi Palestinci a Íránci. „Haníjova mučednická smrt v Teheránu posílí hluboké a nezlomné pouto mezi Teheránem a Palestinou,“ prohlásil Kanání. Dodal, že krev zavražděného Haníji „nebude nikdy promarněna“.

Atentát odsoudila také turecká Ankara, podle které bylo cílem útoku rozšířit válku v Pásmu Gazy na regionální úroveň. „Opět se ukázalo, že vláda (izraelského premiéra Benjamina) Netanjahua nemá v úmyslu dosáhnout míru,“ uvedlo turecké ministerstvo zahraničí v prohlášení. Čin odsoudilo také Rusko. Zabití Haníji je „naprosto nepřijatelnou politickou vraždou“, řekl agentuře RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov. „Je to naprosto nepřijatelná politická vražda, která povede k další eskalaci napětí,“ uvedl.

K zabití Haníji se vyjádřil také izraelský ministr, krajně pravicový Amichaj Elijahu, označil to za správnou věc. „Už žádné imaginární ‚mírové‘ kapitulační dohody, žádné milosrdenství pro tyto syny smrti,“ napsal podle Times of Israel (ToI) Elijahu na síti X v příspěvku spojeném s článkem informujícím o Haníjově zabití. „Haníjova smrt dělá svět o něco lepším místem,“ dodal. Podle ToI dal izraelský premiér Benjamin Netanjahu pokyn své vládě, aby se k této věci nevyjadřovala.

Agentura AP píše, že k odpovědnosti za atentát se zatím nikdo nepřihlásil, ale že podezření okamžitě padlo na Izrael, jehož představitelé slibovali Haníju a další šéfy Hamásu zabít v odvetě za teroristický útok na Izrael z loňského 7. října.

V dubnu zemřeli tři jeho synové

Při něm ozbrojenci Hamásu v izraelském pohraničí zabili 1200 lidí a dalších 250 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Tímto útokem začala válka v Pásmu Gazy, kde si izraelská odveta vyžádala podle tamních úřadů kontrolovaných Hamásem životy téměř 40 000 Palestinců.

Izrael považuje Írán za největší hrozbu, především kvůli jeho jadernému programu. Íránský režim Izrael neuznává a viní ho z vražd íránských vědců a představitelů. Izrael podobná obvinění obvykle nepopírá, ani nepotvrzuje.

Haníja Pásmo Gazy před několika lety opustil a zamířil do exilu v Kataru. Hlavním šéfem hnutí v Pásmu Gazy je Jahjá Sinvár, který zosnoval útoky ze 7. října. Kolik toho o těchto plánech věděl Haníja, není podle agentury Reuters jasné. V dubnu při izraelském náletu v Gaze zemřeli tři Haníjovi synové a čtyři vnoučata. Řekl tehdy, že Hamás se touto událostí nenechá dotlačit k tomu, aby změkčil své pozice při vyjednávání o příměří s Izraelem.

Informace o Haníjově smrti přišla jen několik hodin poté, co izraelská armáda oznámila, že v Bejrútu zabila významného velitele libanonského hnutí Hizballáh Fuáda Šukra. Íránem podporovaný Hizballáh je spojencem Hamásu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Netanjahu v Kongresu hřímal o střetu civilizace s barbarstvím. Před budovou zasahovala policie

Tagy: