Netanjahu v Kongresu hřímal o střetu civilizace s barbarstvím. Před budovou zasahovala policie

Komentátoři viní ze současné krize premiéra Izraele Benjamina Netanjahua.

Projev izraelského premiéra v Kongresu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu v projevu v americkém Kongresu prohlásil, že se svět ocitá na křižovatce dějin. Na jedné straně podle něj stojí „íránská osa zla“, proti ní Izrael, USA a jejich arabští přátelé. Podle Netanjahua nejde o střet civilizací, ale o střet civilizace s barbarstvím. Izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Netanjahu vykreslil jako boj dobra proti zlu s tím, že Izrael válku vyhraje. Po válce bude podle izraelského premiéra třeba Gazu demilitarizovat a deradikalizovat. Pokud jde o širší oblast Blízkého východu, vyjádřil Netanjahu přání, aby vznikla aliance, která se postaví íránské hrozbě. Vyzval rovněž k rychlejším dodávkám zbraní.

„Den poté, co porazíme Hamás, se zrodí nová Gaza,“ řekl Netanjahu s tím, že území by mělo skončit pod civilní správou. „V dohledné době si však musíme podržet bezpečnostní kontrolu, abychom zajistili, že se Gaza už nikdy nestane pro Izrael hrozbou,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Exploze v centru Tel Avivu: Jeden člověk zemřel, další jsou zranění. Mluví se o útoku dronu

Netanjahu také poznamenal, že Izrael a Spojené státy musí stát při sobě a že smyslem jeho dnešního projevu je zákonodárce ujistit, „že zvítězíme“. Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi v projevu, který bojkotovaly desítky především demokratických zákonodárců, Netanjahu poděkoval za trvalou podporu Izraele a americký Kongres, kde hovořil počtvrté, označil za „pevnost demokracie“.

Izraelský premiér poděkoval Spojeným státům za vojenskou podporu a poznamenal, že urychlení zbrojních dodávek by přineslo rychlejší konec války. „Dávejte nám rychleji nástroje a my tu práci rychleji dokončíme,“ řekl.

Protest před Kapitolem

Policie s pepřovým sprejem bránila protestujícím, kteří skandovali „svobodná Palestina“, přiblížit se ke Kapitolu. Na sociální síti X uvedla, že někteří lidé z davu se stali „násilnými“ a neuposlechli příkazu, aby se vzdálili. „Nasazujeme pepřový sprej proti všem, kteří se snaží porušit zákon a překročit tuto linii,“ uvedla policie.

Protestující s nápisy jako „zatkněte Netanjahua“ a „ukončete veškerou americkou pomoc Izraeli“ se shromáždili poblíž Kapitolu a poté se vydali na pochod k budově. Organizátoři uvedli, že se pokusí zablokovat Netanjahuovu cestu k budově, což se jim nepodařilo, a policie násilím vytlačila z ulice protestující, kteří se snažili zablokovat jednu křižovatku.

Demonstranty, kteří proti němu protestují ve Washingtonu, Netanjahu v projevu označil za „užitečné idioty Íránu“ a podotkl, že by se za sebe měli stydět. „Je neuvěřitelné, že mnozí protiizraelští demonstranti se rozhodli stát na straně zla,“ řekl. „Stojí na straně Hamásu. Stojí na straně násilníků a vrahů,“ pokračoval.

Podle BBC ve Washingtonu panuje již tak horečnatá atmosféra v době bouřlivého předvolebního klání a demonstranti vynesli do popředí rozpory ohledně jedné z nejspornějších otázek americké zahraniční politiky za poslední roky.

Absence Harrisové i Pelosiové

Nejméně 39 zákonodárců, zejména demokratů, předem oznámilo, že se Netanjahuova projevu nezúčastní na protest proti izraelskému ministerskému předsedovi a válce jeho administrativy proti teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy. Mezi bojkotujícími je i vlivná bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, která prohlásila, že Netanjahuova návštěva je „nevhodná“. V jinak zaplněném sále bylo několik nápadně prázdných židlí.

Pozvání izraelského premiéra inicioval republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Před projevem se obořil na viceprezidentku a pravděpodobnou demokratickou prezidentskou kandidátku Kamalu Harrisovou poté, co její úřad oznámil, že projevu nebude předsedat kvůli kolizi s časovým rozvrhem. To označil za neúctu.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristických útocích Hamásu z loňského října, při nichž zahynulo na 1 200 lidí. Dalších zhruba 250 bylo odvlečeno na území Pásma Gazy. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. V zajetí zůstává zhruba 120 rukojmích, ne všichni jsou ale stále živí. Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od té doby přišlo o život přes 39 100 Palestinců, zraněno bylo přes 89 tisíc lidí, uvádějí úřady spravované Hamásem.

Spojené státy Izrael podporují, ale vymezily se vůči agresivnímu postupu izraelské armády a pozastavily dodávku silných leteckých pum pro Izrael. Zároveň se již několik měsíců neúspěšně snaží zprostředkovat dohodu o příměří.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izrael zaútočil na jemenský přístav. Reagoval na nálet povstaleckých dronů v Tel Avivu

Tagy:
policie Izrael politika Tel Aviv Pásmo Gazy Benjamin Netanjahu USA civilizace Kapitol Spojených států amerických Kongres Spojených států amerických Nancy Pelosi konflikt, válka a mír občanské protesty