Miláček i „hovado“ končí. Jaké průšvihy provázely kariéru fotbalisty Limberského?

Fotbalista David Limberský v 37 letech oznámil ve středu konec úspěšné kariéry. Ve Viktorii Plzeň se odchovanec stal miláčkem a klubovou legendou, která byla jedním ze základních stavebních kamenů nejlepší éry Západočechů. Dost často se ale do médií dostával skrze jiné záležitosti než standardní nadprůměrné výkony na hřišti. Připomeňte si, čím vším „Limba“ proslul.

Jasnej kontakt, jasná penalta

Limberský během kariéry byl tak trochu provokatér, který mimo plzeňský tábor nebyl příliš oblíbený. Speciální nenávist k levému obránci však v sobě od roku 2012 pěstovali fanoušci Sparty Praha.

V září onoho roku přijel letenský klub do Plzně a šlo o hodně. Pokud by Západočechy porazil, přeskočil by soupeře v čele tabulky. Důležitý zápas rozsekl jediný gól Pavla Horvátha z penalty. A právě o tom, co způsobilo pokutový kop, se hodně diskutovalo. Na první pohled se mohlo zdát, že Josef Hušbauer jasně fauloval Davida Limberského.

Jenže opakované záběry ukázaly, že se Hušbauer protihráče ani nedotkl a Limberský jen „dokonale“ zasimuloval. Když byla plzeňská opora na incident v poločase v televizním rozhovoru dotázána, odpověděla zcela jednoznačně: „Jasnej kontakt, jasná penalta.“

Od disciplinární komise posléze vyfasoval pokutu 40 000 korun, ale to sparťanům nemohlo stačit. I proto, že si Viktoria na konci sezony přivlastnila titul.

Limberský, ty jsi hovado

Frustrace z nasimulované penalty se přenesla do dalšího vzájemného zápasu na Letné v březnu 2013. Na Limberského čekaly transparenty s nápisy jako „Pinocchio“, když vyběhl spolu s kumpány na trávník, dočkal se ohlušujícího pískotu. To stejné následovalo při každém Limberského kontaktu s míčem spolu s pokřikem „Limberský, ty jsi hovado“.

Nelichotivé skandování pokračovalo i v dalších letech, ale prakticky ztratilo význam. Po určité době ho totiž z legrace převzali i plzeňští fanoušci a po povedených výkonech svého miláčka mu v nadsázce také nadávali do hovada. Od domácího publika už přijímal nehezká slova s úsměvem.

Bouračka s Bentley a následný úprk

Největší škraloup Limberského kariéry přišel v září roku 2015. Spolu se spoluhráčem Ondřejem Vaňkem se po půlnoci vracel z flámu, na kterém nevydržel nepít, v luxusním voze značky Bentley. Na Smíchově nezvládl řízení a nabořil do zdi jednoho z pozemků nacházejících se vedle silnice.

Zazmatkoval a snažil se z místa nehody utéct. Dohnat společensky unaveného fotbalistu ale netrvalo policistům dlouho. Jak se ukázalo, v krvi měl 1,5 promile alkoholu. Vyhnul se však soudnímu stíhání, protože uhradil škodu a slíbil, že rok nebude řídit.

Ve Viktorii tou dobou zastával funkci kapitána. Po závažném pochybení o pásku s céčkem dočasně přišel a navíc od klubu dostal pokutu jeden milion korun.

„Točvolant“

Jako by Limberskému negativní reklama po silně medializované bouračce nestačila. Jen pár dní po nehodě hrála Viktoria Plzeň zápas v Příbrami. Levý obránce nepatřil už jen kvůli tomu, na jakém postu hrál, mezi obávané gólové hrozby Západočechů. Ale shodou okolností se zrovna na stadionu Na Litavce trefil a poslal svůj tým do vedení.

Sváteční střelec vytasil velmi kuriózní oslavu, která odkazovala na nedávný řidičský průšvih. Běžel k rohovému praporku a předstíral, že drží imaginární volant. Sám později přiznal, že šlo o nešťastnou záležitost, která se nepovedla. Spoluhráče prý pobavil, ale veřejnost ho odsoudila.

Často se pak Limberskému v různých diskuzích dostávalo přezdívky „točvolant“.

Vztyčené prostředníčky

Již tradiční pokřik „Limberský, ty jsi hovado“ se linul z tribun stadionu na Letné i v květnu 2016, když Plzeň porazila Spartu 3:0. Ačkoliv utkání dopadlo celkem jednoznačným výsledkem, bylo plné emocí.

Rozbouřené tribuny se v jednu chvíli během utkání Limberský rozhodl pozdravit vztyčenými prostředníčky. Čekala na něj pokuta 50 tisíc korun a dostal nakázáno, aby se podílel na fotbalově prospěšné činnosti. A tak absolvoval tři tréninkové jednotky s plzeňskou mládeží.

Instagram

Z předchozích bodů je jasné, že Limberský byl a je tak trochu svéráz. „Divokost“ často prezentuje také na Instagramu, na kterém své fanoušky zvláště v minulosti neustále překvapoval a ke zdrženlivosti měl daleko.

Zarezonoval například příspěvek, ve kterém se hráč pustil do herce a režiséra Jakuba Štáfka. Ten si předtím ve fotbalovém seriálu Vyšehrad vystřelil právě z Limberského kauzy „Volant“ a později vysvětloval, že konání hráče absolutně nechápal. Obránce Viktorie na Instagram napsal: „Lepší je být dobrý fotbalista než průměrný herec. On mě prý zná, já si ho všiml až teď.“

Své „followery“ pobavil ve chvíli, kdy na Instagramu oznámil, že s partnerkou očekávají potomka. Fanoušky v anketě vyzval, aby si tipnuli, zda se páru narodí kluk, nebo holka. Jenže jako možné odpovědi nabídl „ano“ a „ne“.

Instagram známého fotbalisty trendoval také ve chvíli, když ukázal, jak u Limberských vypadá vánoční stromeček. Ten vyrazil fanouškům dech. U většiny to ale nebylo pro krásu, ale spíše přehnanou kýčovitost.

Legendární se rovněž stal hashtag #noalcohol, který připojoval k příspěvkům, na nichž se nacházely různé drinky.

Tagy: