Lipavského resort vychvaluje korespondenční volbu: Mohlo by volit až o 100 tisíc Čechů více

Za nejslabší článek vládního kabinetu označil Vítězslav Jandák ministra zahraničí Jana Lipavského.

Ministerstvo zahraničí promluvilo ke korespondenční volbě

Do hojně debatovaného tématu zavedení korespondenční volby se zapojilo i ministerstvo zahraničních věcí. Resort vedený Janem Lipavským (Piráti) tuto možnost vítá, podle něj by značně usnadnila volbu řadě Čechů žijících v zahraničí. Podle dostupných údajů žije mimo naši republiku zhruba 600 tisíc českých občanů, ministerstvo odhaduje, že korespondenčně by mohlo nově hlasovat až 100 tisíc lidí. Proti se hlasitě staví opoziční strany.

Lipavský a jeho resort jsou rozhodně pro korespondenční volbu. „Ministerstvo zahraničních věcí odhaduje, že v zahraničí dlouhodobě pobývá cca 600 tisíc Čechů, reálná voličská účast v případě korespondenční volby se pro příští volby odhaduje na cca 100 tisíc osob,“ uvádí resort v nedávno vydaném dokumentu ke korespondenční volbě.

ČTĚTE TAKÉ: Korespondenční volba je fér, říká Benda. Uděláme vše, aby neprošla, odvětil Fiala z SPD

Podle úřadu by korespondenční volba těmto lidem ulehčila volební proces. Generální konzul v kanadském Torontu Jan Buriánek médiím popsal, že kupříkladu v Kanadě jsou aktuálně pouze dvě místa, kde mohou během voleb odevzdat svůj hlas – konzulát v Torontu a velvyslanectví v Ottawě. Češi žijící třeba na západě ve Vancouveru či Edmontonu by tak museli kvůli hlasování jet hodně daleko a značně by se jim to prodražilo.

Martin Smolek, ředitel Sekce právní a konzulární na ministerstvu zahraničí, uvedl, že korespondenční volba je nepoměrně levnější než zřízení většího množství volebních místností v zahraničí. Čechům v cizině se v porovnání s cenou letenek a stráveným časem na cestě určitě vyplatí.

Pozitivní zkušenost mají i Slováci, alespoň podle velvyslankyně v Česku Ingrid Brockové. „V roce 2006 projevilo zájem o korespondenční volbu asi 3800 občanů. V roce 2023, tedy poslední parlamentní volby, hlasovalo ze zahraničí 58 779 občanů, přičemž o volbu požádalo téměř 73 tisíc občanů,“ zmínila ambasadorka.

Dodala, že otázka legitimity voleb nebyla kvůli korespondenční volbě nikdy ve hře. „Výsledky voleb z důvodu zavedení voleb poštou nebyly zpochybňované,“ řekla Brocková.

Okamura a Babiš jsou proti

Zavedení korespondenční volby prosazuje vládní koalice. Její strany mají podle výsledků v cizině jednoznačně navrch oproti nynějším opozičním hnutím zastoupeným v Poslanecké sněmovně – ANO a SPD.

Zástupci těchto stran jsou proti zavedení korespondenční volby. Předseda SPD Tomio Okamura kritizoval, že vláda spolu s touto novelou upravuje také získávání českého občanství pro potomky Čechů, kteří emigrovali do zahraničí. „To znamená lidi, kteří tady nikdy nežili, neplatí tady daně, neumí ani česky,“ pronesl v Partii Terezie Tománkové Okamura. Kvůli korespondenční volbě minulý týden obstruoval téměř 11 hodin v kuse na půdě Poslanecké sněmovny.

Korespondenční volba dnes vadí i expremiérovi Andreji Babišovi (ANO), přestože v minulosti se vyjadřoval pro její zavedení. „Vždyť svobodné volby jsou svátek demokracie a ti hrdí Češi, kteří jsou v zahraničí, by měli přijet osobně sem, ani ne na tu ambasádu, kde můžou volit bez problémů,“ pronesl Babiš minulý týden v dolní komoře Parlamentu.

Tagy:
Kanada Toronto Andrej Babiš Tomio Okamura volby korespondenční hlasování Jan Lipavský korespondenční volby Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Ingrid Brocková