Korespondenční volba je fér, říká Benda. Uděláme vše, aby neprošla, odvětil Fiala z SPD

Poslanec Marek Benda (ODS) a Radim Fiala (SPD).

360° (17)

Umožnit lidem v zahraničí volit korespondenčně je férové, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předseda poslanců ODS Marek Benda. Jeho protějšek z SPD Radim Fiala se však obává, že jejím zavedením dojde k ohrožení tajnosti a rovnosti hlasování. Dodal, že jeho hnutí udělá vše pro to, aby návrh koaličních poslanců ve Sněmovně neprošel. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová se domnívá, že ke schválení korespondenční volby je nutná i změna Ústavy.

„Čechům žijícím v zahraničí má korespondenční volba zjednodušit jejich volební proces. My v Česku máme volební místnosti třeba i jen 500 metrů daleko, ale lidé v zahraničí to mají i 500 nebo 5000 kilometrů. Podle mě je férové dovolit těmto lidem odvolit poštou,“ uvedl v pořadu 360° Benda.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš ke korespondenční volbě: Jen blbec nemění názory. Za mne žádné kauzy nebyly, dodal

Věcné připomínky k návrhu skupiny koaličních poslanců prý bude poslouchat, argument opozice o ohrožení tajnosti hlasování ale brát v potaz nebude. „Ten jsem dnes (ve středu) při zasedání Poslanecké sněmovny bezpečně vyvrátil,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

S tím ovšem nesouhlasil předseda poslanců SPD. „Tento návrh zákona má velké trhliny. Nezajišťuje rovné ani tajné volby. Počítá totiž s jiným způsobem voleb pro Čechy žijící v Česku a pro ty ze zahraničí. Lidé mimo Česko by mohli volit korespondenčně nebo za plentou, ale Češi v Česku by mohli hlasovat jen za plentou,“ vysvětlil Fiala.

„Jediná možná věc je udělat všechno pro to, abychom korespondenční volbu neměli,“ sdělil předseda klubu opozičního hnutí SPD. Dodal, že volit ze zahraničí pro Čechy není problém, protože jim stačí dojet na zastupitelský úřad.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová uvedla, že tajností volby se míní něco jiného, než co vysvětluje opozice. „Ústava hovoří o tajné volbě před státem. S kým se bavíme o tom, koho budeme volit, je věc občanů,“ uvedla Kovářová.

Podle šéfky poslanců hnutí ANO Aleny Schillerové by se pro uzákonění korespondenční volby měla změnit také Ústava. To by při hlasování v Poslanecké sněmovně vyžadovalo takzvanou kvalifikovanou většinu, tedy 120 z celkového počtu 200 zákonodárců dolní komory. K dosažení potřebného počtu hlasů na změnu Ústavy by tedy vláda Petra Fialy (ODS) potřebovala i některé hlasy z opozice, protože kabinet disponuje jen 108 křesly.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bitva o korespondenční volbu začala

Tagy:
Alena Schillerová ODS Petr Fiala Marek Benda volby korespondenční hlasování ústava ANO 2011 Starostové a nezávislí Věra Kovářová vláda Radim Fiala Česko korespondenční volby Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR