Nerudová vmetla Okamurovi kvůli volbám poštou starý vtip. Šéf SPD argumentoval češtinou

Kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová (za STAN) se po nedělní Partii na CNN Prima NEWS ohradila nejen vůči vystupování předsedy SPD Tomia Okamury v televizním pořadu, ale následně na sociální síti X také proti voličům SPD. Od těch podle svých slov po diskusi o korespondenční volbě dostala řadu nenávistných vzkazů. Na to konto prohlásila, že pokud si Okamura myslí, že kdo neumí pořádně česky, neměl by mít volební právo, tak by ho ráda upozornila, že by přišel o mnoho voličů. Předseda SPD její výrok označil za zoufalý.

„Na základě řady nenávistných vzkazů, které mi po Partii od jeho (Okamurových) příznivců přišly, si troufám tvrdit, že by se SPD měla více obávat diktátu z češtiny než z Bruselu,“ napsala Nerudová na sociální síti X. „Pokud si skutečně myslí, že ten, kdo neumí pořádně česky, by neměl mít volební právo, pak bych mu ráda sdělila, že by zřejmě přišel o mnoho svých voličů, kteří mi píší,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka v Partii. Metnar nadhodil stopku Ukrajině. Černochová poslala Schillerovou do Moskvy

Takovou rétoriku si Okamura nenechal líbit a na příspěvek Nerudové odpověděl: „Paní Nerudová (STAN) zoufale uráží občany, kteří reagují na její dnešní nepovedené vystoupení v Partii TV Prima. Prostoru k vyjádření ohledně korespondenční volby měla dostatečně, tak jako ostatní v debatě.“ Její vystoupení v televizním pořadu na CNN Prima NEWS se podle předsedy SPD zjevně nelíbilo spoustě lidí. „Jak ví, že jí píší pouze voliči SPD? P. S.: Nejvíce mě zaujalo, jak řekla, že nemá nic společného s vládním STAN, za které přitom kandiduje do Evropského parlamentu,“ dodal opoziční politik.

Tomio Okamura ve vysílání kritizoval navrhovaný zákon o korespondenční volbě mimo jiné s tím, že vládní koalice ruku v ruce s novelou navrhuje úpravu, kterou chce nově dávat státní občanství i potomkům Čechů, kteří migrovali do zahraničí, a to až do čtvrté generace. „To znamená lidi, kteří tady nikdy nežili, neplatí tady daně, neumí ani česky,“ pronesl vztekle Okamura směrem k Nerudové. Ta chtěla reagovat a do vášnivé debaty se zapojit, hádku však přerušila moderátorka pořadu Terezie Tománková.

Proti přijetí zákona Okamura v uplynulém týdnu dlouhé hodiny obstruoval ve Sněmovně, což následně kritizovala právě Nerudová: „Já osobně si myslím, že jediným výsledkem tady této obstrukce je, že jsme pochopili, že vy a pan Babiš máte skvělý močový měchýř, ale já jako volič jsem se nedozvěděla nic o tom, co navrhujete,“ řekla Okamurovi ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň si přisadila, že Okamura „mluvil 11 hodin, a přitom hovořil o ničem“.

S tím souhlasil také europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Sám by prý takto dlouhý projev jednoduše nezvládl. „To mi neříkejte, že jste nečůral. Vy jste musel mít plínky nebo nějaký pytlíček,“ vyzvídal na Okamurovi místopředseda občanských demokratů.

Předseda SPD se následně dušoval, že nic takového nepotřebuje. „Já žádné plínky nepotřebuji. Já jsem plně připraven, nemusím ani spát, lékaři mi diagnostikovali, že mám nejvyšší hladinu testosteronu, která je prý ještě zdravá. Já jsem plně energický hájit zájmy České republiky,“ zdůraznil. Ohledně svého projevu poznamenal, že jej vnímá jako boj za svobodu a demokracii.

Poslední z diskutujících ve studiu, poslanec za ANO Patrik Nacher, k tématu uvedl, že se v návrhu nachází mnoho sporných míst. Pozastavil se třeba nad tím, že se může započítat i hlas člověka, který během volebního procesu zemře. Možnost zmocnění v tomto návrhu označil za pofidérní. Zdlouhavé jednání o tomto tématu ve Sněmovně bylo podle něj velmi užitečné.

Celou politickou debatu si můžete pustit ve videu níže:

Tagy:
debata spor Tomio Okamura Danuše Nerudová korespondenční hlasování Brusel korespondenční volby Svoboda a přímá demokracie