Lipavský do Izraele nemusel, tvrdí opozice. Skopeček: Je mi šoufl, že z toho dělají politiku

Jan Skopeček v pořadu 360°

360° 11.10.2023

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dopravil ve středu z Izraele domů 34 Čechů, kteří uvízli ve válkou zmítané zemi a žádali o pomoc. Podle opozice však tento krok učinil až pod tlakem. „To se mělo dít okamžitě,“ uvedla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. „Dělat politiku z toho, že se lidé vracejí z Izraele domů? Je mi z toho trošičku šoufl,“ reagoval místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Vláda podle Schillerové čekala s pomocí Čechům v Izraeli moc dlouho. „Určitě je potřeba ohodnotit pozitivně, že se něco začalo dít, ale my si prostě myslíme, že ta akceschopnost tam nebyla. Kde byl premiér od pondělka?“ tázala se Schillerová v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala: Záchrana českých dětí v Gaze? Prostředí je brutální, zde už není veřejné řešení

Lipavský podle ní reagoval až pod tlakem. „Letěl z Ománu z pracovní schůzky a vzal zpátky 34 lidí. Můj pocit je, že se to všechno mělo dít okamžitě,“ dodala Schillerová, se kterou souhlasil i poslanec Radim Fiala (SPD).

„Všechny státy kolem nás – Slovensko, Polsko, Maďarsko – svoje evakuační lety dávno poslaly. A pan Lipavský byl v Ománu, odkud si pak odskočil pro 30 lidí,“ uvedl poslanec za SPD a dodal, že Lipavský navíc do Izraele vůbec nemusel. „Je potřeba, aby tam přiletělo letadlo a odvezlo ty lidi,“ doplnil.

Výroky opozičních politiků však znechutily místopředsedu sněmovny Skopečka. „Myslím, že můžeme dělat politiku z konsolidačního balíčku, že můžeme dělat politiku z lecčehos, ale z toho, že se občané vracejí z Izraele domů? Je mi z toho trošičku šoufl,“ kroutil hlavou.

Podle něj je naprosto v pořádku, když ministr zahraničí využije letecký speciál, který má k dispozici, a vezme na zpáteční cestě Čechy domů. „Udělal bych to také,“ dodal Skopeček.

VIDEO: Jan Lipavský navštívil Izrael jako první ministr zahraničí od teroristického útoku.

Tagy: