Fiala: Záchrana českých dětí v Gaze? Prostředí je brutální, zde už není veřejné řešení

Předseda vlády a ODS Petr Fiala v pořadu Co na to Premiér

Co na to premiér (10)

Jak zachránit české děti, které byly uneseny do Pásma Gazy? Zde už se nenabízí „veřejné řešení“, přiznal předseda vlády Petr Fiala (ODS) v pořadu Co na to premiér. Poznamenal, že se nachází v brutálním prostředí. Podle něj Česká republika dala jasně najevo, že stojí na straně Izraele. „Je také jedinou demokracií na Blízkém východě. Musíme jasně vidět, na čí straně je zlo a na čí straně máme stát,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Šéf občanských demokratů opět ocenil ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a jeho překvapivou návštěvu Izraele. Další vládní speciály jsou podle něj připravené odvézt všechny české občany, kteří budou mít zájem o repatriaci. „A v současné době už máme k dispozici tři další lety a může jich být i šest či více. Prostě odvezeme všechny české občany, kteří o to budou stát, a dostaneme je do bezpečí,“ řekl Fiala v pořadu Co na to premiér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: První sirénu jsme prospali, skrývali jsme se i pod mostem. Češi popisují válku v Izraeli

V mnohem horší situaci se ovšem nachází dvojice českých dětí, které podle iniciativy Pod svícnem byly uneseny do Pásma Gazy. Zde předseda vlády přiznal, že rozuzlení nebude jednoduché. „Snažíme se pomoci všem, tady už se ale dostáváme do velmi složité situace, kterou nelze ani řešit veřejně. Ale na tomto případu si můžeme uvědomit, co prožívá i spousta izraelských rodin. Řada lidí přišla o své blízké,“ pokračoval Fiala na CNN Prima NEWS.

Poznamenal ale, že vždy existuje naděje na záchranu – a o tu bude vláda usilovat. „Musíme pro to dělat všechny kroky. Naděje neumřela, ale je to mimořádně brutální prostředí. Vidíte, že palestinští teroristé se neštítí ničeho. Útoky jsou vedeny proti civilnímu obyvatelstvu,“ dodal premiér.

Co se týče diskutovaného přesunu české ambasády do Jeruzaléma, zde se s Lipavským neshodne. „Ale to opravdu není spor – dlouhodobě podporuji přesun ambasády do Jeruzaléma. Myslím, že teď by byla dobrá příležitost, byl by to i důležitý signál. Ale ano, máme kancelář v Jeruzalémě, ale není to tak, že bychom jen přemontovali ceduli, tak jednoduché to není. S panem Lipavským se o tom budeme bavit. Nemyslím si, že bychom museli nutně postupovat v souladu se všemi partnery. Tam, kde i jiné státy váhají, jsme jasně proizraelští,“ dodal Fiala.

Odmítl, že by vláda situaci v Izraeli jakkoliv podcenila. Nejde podle něj jen o válku na Blízkém východě, ale také o další možné konsekvence, kdy se do konfliktu může zapojit více zemí nebo může přijít další migrační vlna. „I na to musíme být připraveni už teď. Česká republika spolupracuje s dalšími zeměmi, abychom ochránili bezpečnost Evropy,“ upozornil ministerský předseda.

„Řadu let zastávám názor, že máme stát jednoznačně na straně Izraele a být opravdu kritičtější ke všem projevům radikalismu, který může ústit v teroristické akty. Tyto události mi bohužel dávají za pravdu. Nemám z toho radost, ale mírový proces můžete vést jen s těmi, kteří o mír skutečně stojí. Izrael je schopen s řadou arabských zemí uzavírat mírové dohody, ale tam, kde vůle není – a kde je jedinou reakcí teroristický čin – tam dialog není možný. Pomůže jen odhodlání a síla,“ sdělil na závěr vysílání na CNN Prima NEWS.

Tagy: