Václav mě okouzlil krásou a výřečností, vzpomíná Klausová. Před sňatkem hrozila ultimátem

Na bývalou první dámu Livii Klausovou čekalo během letošního roku několik významných jubileí. V samém závěru července oslavila polokulaté 55. výročí svatby s exprezidentem Václavem Klausem. Několik týdnů předtím ještě stačila navštívit se svými vnuky filmový festival v Karlových Varech. V pátek 10. listopadu navíc slavila úctyhodné 80. narozeniny. S matadorem české politiky se seznámila při studiích na vysoké škole, přičemž jí podle jejích slov učarovala „jeho výřečnost a krása“. Na svatbu to sice delší dobu nevypadalo, ale nakonec k ní přece jen došlo. Svou roli v tom však sehrály prstýnky z Egypta.

Livia Klausová se se svým budoucím mužem seznámila při studiích na Vysoké škole ekonomické v Praze. Tehdy navštěvovala druhý ročník a Václav Klaus dokončoval pátý. Jiskra prý mezi nimi přeskočila na hodině nepovinné španělštiny. „Zaujal mě výřečností a byl nádherný. Vysoký na tehdejší výšku kluků. Měl dlouhé vlasy. Dala jsem do toho absolutně všechno. Láska prostě,“ prozradila Klausová ve své knize Smutkem neobtěžuju.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozbuška jménem bratři Mašínové. Jak jejich vyznamenání vnímali Havel, Klaus či Zeman

V jeden okamžik se jejich vztah dostal dokonce na rozcestí, tedy buď svatba, nebo konec. „Když se Vašek pořád k ničemu neměl, vzala jsem to do svých rukou. O svatbě už sice šla řeč, ale bez termínů a detailů. Vašek jel s basketem na sportovní zájezd do Egypta a já jsem mu před odjezdem řekla: ‚Tam mají levnější zlato, přivez prstýnky!‘ Trochu se kroutil, tak jsem ho strašila a řekla mu: ‚Když prstýnky nepřivezeš, vezmu si doktora Jaroše.‘ Prstýnky přivezl,“ uvedla ve své knize.

Klausova maminka však přípravy na svatbu sledovala s nejistotou. Svého syna totiž nadevše milovala. „Myslím, že Vaškova maminka by nebyla nadšená z žádné nevěsty. Byl maminčin,“ vysvětlila bývalá první dáma.

Svůj svazek potvrdili sotva tři týdny před příjezdem vojsk Varšavské smlouvy, a to 31. července 1968. Klausovi tehdy bylo sedmadvacet, Livia byla o dva roky mladší. „Obřad byl na Novoměstské radnici na Karlově náměstí a odtud jsme šli pěšky do Riegrových sadů na oslavu. Na svatební noc už si moc nepamatuji. Asi jsme byli u nás v garsonce, kterou jsme měli s mojí sestrou,“ připomněla v knize Klausová.

Manželství přineslo dva syny

Manželskému páru se narodili dva synové. Hned rok po svatbě přišel na svět Václav, který se stejně jako otec vydal do vrcholné politiky. V roce 1995 se oženil s Kamilou Pojslovou, s níž měl tři děti: Vojtěcha, Jakuba a Kateřinu. Manželství však po sedmnácti letech skončilo rozvodem. Jeho druhou ženou se stala o šestnáct let mladší Lucie Hřebačková, s níž má dceru Elišku. I toto manželství po pěti letech krachlo. Od roku 2017 je jeho partnerkou o sedmnáct let mladší Simona Vandová.

VIDEO: Livie Klausová navštívila letošní ročník KVIFF spolu se svými vnuky

Druhý syn Livie a Václava Klausových se narodil v roce 1974 a dostal jméno Jan. Do politiky se však nevydal. Na pozici vysoce postaveného manažera pracuje ve společnosti ČEZ. Žije v ústraní a médiím se vyhýbá. Z prvního manželství s půvabnou blondýnkou Veronikou má tři děti. Po rozvodu se dal dohromady s kolegyní z práce, o čtrnáct let mladší Lucií, kterou si vzal před čtyřmi lety za ženu. S vnoučaty má Livie Klausová dobré vztahy, jak je vidět i z nejrůznějších kulturních akcí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vnuk Václava Klause Vojtěch byl hostem pořadu 360°. Více se dozvíte ve videu:

Tagy: