KVÍZ: Livia Klausová slaví osmdesátiny. Jak dobře znáte manželky českých prezidentů?

Livia Klausová, manželka bývalého českého prezidenta Václava Klause, slaví 10. listopadu osmdesáté narozeniny. Cesta k jejich lásce byl trnitá. Jak se spolu seznámili, proč Klausova maminka byla proti jejich svatbě a co dělají jejich dva synové Václav a Jan?

Letošní rok se pro bývalou první dámu Lívii Klausovou nese ve znamení oslav. Nejenže má životní jubileum, ale v červenci s bývalým prezidentem ČR Václavem Klausem oslavili 55 let od chvíle, kdy vstoupili do manželství. Seznámili se během studií na VŠE v Praze, v době kdy Livia navštěvovala druhý ročník a její budoucí manžel pátý. Jiskra mezi nimi přeskočila na hodině nepovinné španělštiny. „Zaujal mě výřečností a byl nádherný. Vysoký na tehdejší výšku kluků. Měl dlouhé vlasy. Dala jsem do toho absolutně všechno. Láska prostě,“ prozradila Klausová ve své knize Smutkem neobtěžuju.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bývalý prezident Václav Havel uvažoval o rozvodu. S milenkou čekal dítě

Svatba těsně před sovětskou okupací

V jeden okamžik se jejich vztah dostal na rozcestí. Buď svatba, nebo konec. „Když se Vašek pořád k ničemu neměl, vzala jsem to do svých rukou. O svatbě už sice šla řeč, ale bez termínů a detailů. Vašek jel s basketem na sportovní zájezd do Egypta a já jsem mu před odjezdem řekla: ,Tam mají levnější zlato, přivez prstýnky!‘ Trochu se kroutil, tak jsem ho strašila a řekla mu:, Když prstýnky nepřivezeš, vezmu si doktora Jaroše.‘ Prstýnky přivezl,“ vylíčila ve své knize.

Zatímco ona se na vdavky nepopsatelně těšila, Klausova maminka sledovala vše s jistými rozpaky. „Myslím, že Vaškova maminka by nebyla nadšená z žádné nevěsty. Byl maminčin,“ vysvětlila Lívie. Svatbu měli 31. července v roce 1968. Tedy pár týdnů před sovětskou okupací. Klausovi bylo sedmadvacet, Livia byla o dva roky mladší. „Obřad byl na Novoměstské radnici na Karlově náměstí a odtud jsme šli pěšky do Riegrových sadů na oslavu. Na svatební noc už si moc nepamatuji. Asi jsme byli u nás v garsonce, kterou jsme měli s mojí sestrou,“ uvedla bývalá první dáma.

Jak znáte manželky českých prezidentů?

1 8 1. Co mají společného Livia Klausová a Ivana Zemanová?

2 8 2. Na jakém místě se Václav Havel poprvé na veřejnosti ukázal s Dagmar tehdy ještě Veškrnovou?

3 8 3. Mezi kterým prezidentským párem panoval, panuje největší věkový rozdíl?

4 8 4. Která z prvních českých dam je starší než její manžel?

5 8 5. Spočítáte, kolik mají bývalé první dámy a současná manželka prezidenta celkem dětí?

6 8 6. Která první dáma hlasitým hvízdáním na prsty vyjadřovala před oběma komorami Parlamentu svůj nesouhlas s projevem jednoho z poslanců?

7 8 7. V jaké politické straně kdysi působila Ivana Zemanová?

8 8 8. Která první česká dáma kandidovala v komunálních volbách v roce 2022?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Synové Václav a Jan mají výrazně mladší partnerky

V manželství se jim narodili dva synové. Rok po svatbě přišel na svět Václav, který se stejně jako otec angažoval v politice. V roce 1995 se oženil s Kamilou Poslovou, s níž měl tři děti: Vojtěcha, Jakuba a Kateřinu. Manželství však po sedmnácti letech skončilo rozvodem. Jeho druhou ženou se stala o šestnáct let mladší Lucie Hřebačková, s ní má dceru Elišku. I toto manželství po pěti letech krachlo. Od roku 2017 je jeho partnerkou o sedmnáct let mladší Simona Vandová.

Druhý syn Livie a Václava Klausových se narodil v roce 1974 a dostal jméno Jan. Pracuje ve společnostní ČEZ jako vysoce postavený manažer, žije v ústraní a médiím se vyhýbá. Z prvního manželství s půvabnou blondýnkou Veronikou má tři děti. Po rozvodu se dal dohromady s kolegyní z práce, o čtrnáct let mladší Lucií, kterou si vzal před čtyřmi lety za ženu.

Livia Klausová letos na mezinárodní filmový festival do Karlových Varů dorazila s vnuky:

Tagy: