Lockdown si před volbami nikdo nedovolí, tvrdí Hostomský. Virus si nemá kam hrábnout

Zdeněk Hostomský

Co Čech, to politik! (907)

Počet nakažených koronavirem v Česku opět lehce přibývá, vláda ale ujišťuje, že žádné plošné uzavření například škol už nezavede. Podle biochemika Zdeňka Hostomského si tvrdé kroky nedovolí nikdo z politiků hlavně kvůli blížícím se volbám. V pořadu Co Čech, to politik! Na CNN Prima NEWS se s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem shodli, že covid by neměl být zásadním volebním tématem.

„Dobrá zpráva je, že nikdo nedovolí vyhlásit před volbami lockdown. Epidemie u nás už pominula,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik! biochemik Zdeněk Hostomský. Jako důvod slábnoucí pandemie uvedl pokračující vakcinaci a velkou promořenost české populace. „Virus si nemá kam hrábnout,“ zjednodušil své tvrzení.

Expremiér Mirek Topolánek by si přál, aby covid nebyl předvolebním tématem vůbec. „Nesmí si ho ukradnout jedna strana. Všechny strany by na něj měly nahlížet stejně, což se bohužel neděje. Hlavním tématem by měla být peněženka lidí,“ posteskl si.

Podle kněze Zbigniew Czendlik, který byl posledním hostem pořadu, už stejně ochota lidí dodržovat opatření a všeobecný zájem o pandemii ustupuje. „Když jezdím vlakem, polovina lidí nemá roušky. Volby ale mohou být o covidu, protože o výsledku rozhodne starší generace. Právě pro tuto skupinu je téma covidu zásadní,“ předpověděl s tím, že kromě lockdownů nemají Češi očekávat ani rozvolnění, protože si ho politici schovávají jako povolební dáreček.

Vláda se v úterý snažila občany uklidnit, že žádný lockdown nebo plošné uzavírání škol nechystá. Slíbil to premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že kabinet se prý poučil z loňského dění a hygiena situaci na celém českém území bedlivě sleduje.

Opatření budou, ale jen lokální

Podobně mluvil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Růst počtu případů covidu jsem očekával, situace ale není dramatická ani v Karlovarském kraji. Česká republika je na úpatí další vlny, která jde ze západních zemí,“ podotkl.

Babiš dodal, že vláda očekává stále narůstající počet nakažených. Případná opatření proti šíření koronaviru podle něj už ale nebudou plošná. „Nejvíc se nyní sleduje situace v Karlovarském kraji, kde je z epidemického hlediska nejméně příznivá situace. Hygienici čekají na výsledky testování ve školách, poté budou data vyhodnocena a podle toho se rozhodne o opatření. Nyní žádný návrh opatření není,“ prohlásil Babiš.

Tagy: