Londýn, Paříž, Washington a teď Praha. Kam Zelenskyj vycestoval od začátku války na Ukrajině?

Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden

Drtivou většinu času od začátku ruské invaze na Ukrajinu strávil tamní prezident Volodymyr Zelenskyj ve své zemi, kde organizoval odpor proti agresorům. Několikrát se však vydal na cesty do zahraničí za svými spojenci, kteří Ukrajinu ve válce podporují materiálně a finančně. Navštívil třeba Francii, Velkou Británii, Německo i USA. Ve všech těchto zemích jej vítali nejvyšší představitelé státu. Nyní dorazil do Česka.

Bílý dům, Downing Street č. 10 či Elysejský palác. To jsou jen některá sídla těch nejvýznamnějších státníků světa, která za uplynulý rok navštívil Volodymyr Zelenskyj. K těm nyní přibývá i Pražský hrad.

První cesta během ruské agrese Zelenského nepřekvapivě vedla do zámoří. Na konci roku, těsně před Vánocemi, totiž zamířil do USA, kde jej v Bílém domě vítal americký prezident Joe Biden – jeden z jeho nejdůležitějších spojenců.

Následovaly další cesty za klíčovými partnery. V sídle britského ministerského předsedy byl Zelenskyj již před válkou v roce 2020, u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona byl poprvé hostem ještě o rok dříve. Jeho návštěvy v průběhu války však znamenaly mnohé jak ze strany ukrajinského prezidenta, tak jeho západních spojenců.

ČTĚTE TAKÉ: Záhada v Mariupolu, někdo vraždí ruské okupanty. Úřady to tají, bojí se paniky, říká důstojník

Začátkem února, konkrétně 8. 2., zamířil na britské ostrovy. V Kyjevě hned dvakrát hostil ministerského předsedu Borise Johnsona, v Londýně však Zelenskyj už jednal s novým britským předsedou vlády – Rishim Sunakem. Tentýž den se setkal v Buckinghamském paláci s králem Karlem III.

Dvojí návštěva Polska i jednání s papežem

Ten den měl tehdy Zelenskyj mimořádně nabitý, protože ještě večer se velmi překvapivě objevil v Elysejském paláci, tedy sídle francouzských prezidentů v Paříži. Tam měl narychlo připravenou pracovní večeři nejen s prezidentem Macronem, ale dorazil také německý kancléř Olaf Scholz. Do Paříže se Zelenskyj posléze vydal ještě v květnu.

V rámci této cesty uprostřed května zavítal rovněž do německého Berlína a nakonec se znovu zastavil v Londýně. Vedle toho jej v italském Římě přijala tamní premiérka Georgia Meloniová. Tam hovořil také s nejvyšším představitelem Vatikánu a katolické církve – papežem Františkem. Ještě o měsíc dříve, tedy v dubnu, Zelenskyj navštívil Varšavu, neboť Polsko patří mezi nejsilnější podporovatele Ukrajiny, a navíc jde o sousední stát. Do Varšavy Zelenskyj zavítal ještě ke konci loňského roku, když se vracel z USA.

Kromě toho Zelenskyj v době války na Ukrajině zamířil na návštěvy do Nizozemska, Belgie, Finska, Moldavska nebo Japonska a Saúdské Arábie. Nyní na seznam navštívených zemí přibyla také Česká republika.

Tagy: