Londýnská policie se střetla s demonstranty. Chtěli uctít památku zavražděné ženy

Londýnská policie se střetla s demonstranty na vzpomínkové akci

Londýnská policie se střetla s demonstranty na vzpomínkové akci ZDROJ: CNN

Londýnská policie se v sobotu večer střetla s truchlícími a demonstranty, kteří se shromáždili v parku, aby uctili památku 33leté ženy, z jejíž vraždy byl obviněn policista. Čtyři účastníci akce byli zatčeni. Postup strážníků vyvolal kritiku napříč politickým spektrem.

Policie uvedla, že musela zakročit v zájmu bezpečnosti a kvůli nedodržování protikoronavirových opatření. Informovala o tom agentura Reuters.

Sarah Everardová zmizela 3. března, když se vracela z londýnské čtvrti Clapham domů do čtvrti Brixton. Ve středu detektivové objevili v lese nedaleko města Ashford v hrabství Kent tělo. V pátek policie potvrdila, že pozůstatky nalezené v tašce patří Everardové. K identifikaci byly použity její zubařské záznamy.

Případ šokoval Británii a vyvolal debatu o tom, zda se ženy mohou při večerních procházkách cítit bezpečně. Mnoho žen přitom otevřeně promluvilo o osobních zkušenostech s tím, že se policie a společnost problému dostatečně nevěnují.

Během dne začali lidé přinášet květiny a zapalovat svíčky v parku Clapham Common na jihozápadě Londýna. Památku Everardové uctila mimo jiné manželka prince Williama Kate.

Večer se v parku shromáždilo zhruba 1000 lidí, převážně žen. Cílem akce bylo uctít památku mladé ženy a odsoudit nebezpečí, které ženy pociťují, když se v noci po městě pohybují samy. Postupně se zvyšovalo napětí a někteří v davu křičeli na policii „hanba“. Aktivisté podle Reuters původně chtěli uspořádat oficiální vzpomínkovou akci. Policie ale uvedla, že by se lidé kvůli protikoronavirovým opatřením neměli shromažďovat. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková řekla, že akce by byla „nezákonná a nebezpečná“.

Policie podle svědků několik žen z parku odvedla v poutech. Později policie oznámila, že zatkla čtyři účastníky protestu. Důvodem podle ní bylo nedodržování protikoronavirových opatření a narušování veřejného pořádku. „Rozhodně jsme se nechtěli dostat do situace, kdy jsme museli sáhnout k donucovacím prostředkům,“ uvedla Helen Ballová z londýnské policie. Doplnila, že strážníci museli zakročit v zájmu bezpečnosti.

Londýnský starosta Sadiq Khan řekl, že reakce policistů „nebyla místy vhodná ani přiměřená“ a dodal, že požaduje naléhavé vysvětlení. Vůdce opozičních labouristů Keir Starmer události označil za „hluboce znepokojivé“, zatímco ministryně vnitra Priti Patelová řekla, že bude také od policie požadovat vysvětlení incidentu.

Premiér Boris Johnson se svou partnerkou Carrie Symondsovou za Everardovou zapálil svíčku. Umístěna byla před dveře jeho sídla v Downing Street. Dříve v sobotu premiér řekl, že chce zajistit bezpečnost v ulicích a zasadit se o to, aby ženy nebyly vystavovány obtěžování a násilí.

Z únosu a vraždy Everardové byl obviněn osmačtyřicetiletý policista Wayne Couzens, jehož prací je podle Reuters střežit diplomatické budovy. Zůstává ve vazbě, v sobotu stanul před soudem, kde pouze prokázal svou totožnost. Další slyšení se uskuteční v úterý.

Tagy: