Zákaz vycházení všem mužům po 18. hodině, navrhuje britská politička po vraždě mladé ženy

Británie

Londýnský policista obviněný z vraždy se pokusil o sebevraždu (zdroj: CNN Prima NEWS)

Zmizení a následná vražda 33leté Angličanky Sarah Everardové rozpoutaly bouřlivou diskuzi o bezpečí žen v ulicích, a to nejen mezi dívkami, ale také mezi politiky. Někteří navrhují omezení pohybu mužů po setmění. Nešťastný případ ale dodal mnoha ženám odvahu, aby sdílely vlastní zkušenosti se sexuálním obtěžováním na sociálních sítích.

K tragické události došlo minulou středu. Marketingová manažerka Sarah Everardová se večer vracela z londýnské čtvrti Clapham domů do čtvrti Brixton, od té doby byla nezvěstná. Britská policie následně 12. března uvedla, že našla lidské ostatky v lese nedaleko města Ashford v hrabství Kent, a že patří pohřešované Everardové.

Právě případ Sarah Everardové vyvolal u spousty žen v Británii obavy o jejich bezpečnost, a to zejména večer v ulicích. Mnohé z nich proto nyní sdílejí své zážitky se sexuálním obtěžováním na sociálních sítích.

Není to vaše vina, zní z diskuzí

„Vzpomínám si, jak mě jednou pronásledoval muž, když jsem šla domů, a zeptal se mě na moje číslo. V tu chvíli jsem si řekla – skvělé, teď to budu muset vzít oklikou, aby nevěděl, kde bydlím,“ napsala na svůj twitterový účet novinářka a spisovatelka Mollie Goodfellowová.

„Mé rané zkušenosti nejsou v žádném případě neobvyklé. Co je ale nutné si zapamatovat, je, že muži nejsou ve své podstatě nebezpeční! Někteří muži ano. Pokud může tato konverzace pomoci takové chování odvolat, všichni bychom se cítili mnohem bezpečněji,“ napsala klinická psycholožka Eleanor Johnstonová.

Některé ženy zase uvedly, že raději svým přítelkyním posílají adresu místa, kde se nacházejí, aby o sobě případně věděly. Jiné přiznaly, že často volí delší trasu domů, nebo se vyhýbají neosvětleným ulicím, píše britský deník Evening Standard.

„Všem ženám, které svým kamarádkám posílají zprávy, že v pořádku dorazily domů, které si večer berou ploché boty, aby mohly utíkat, kdyby potřebovaly, které mají v rukou připravené klíče, není to vaše vina. Nikdy není. Tolik z nás má příběhy o přepadení, nikdy to není naše chyba,“ napsala na svůj Twitter výkonná ředitelka pro právní kroky neziskové organizace Reprieve Anna Yearleyová.

„Naprosto rozumím tomu, že ženy v Londýně, především ty, které žijí v místě, kde se ztratila Sarah, budou znepokojené a mohou se bát,“ uvedla k případu komisařka Metropolitní policie Cressida Dicková, píše CNN.

Zákaz vycházení pro muže po 18. hodině?

Na příspěvky žen ale reagovali také muži. Mnozí z nich dívky žádali o radu, jak se mají večer na ulicích chovat. „Častokrát se mi stává, že se dostanu do situace, kdy dojdu, nebo se přibližuji k nějaké dámě, která jde sama. Vím, že je to pro ní nepříjemná situace, ale nevím, co je nejlepší udělat. Zrychlit? Zpomalit? Usmát se? Promluvit? Nikdy nevím,“ napsal do twitterové diskuze uživatel Mattmoo.

K tragické události se vyjádřila také členka Sněmovny lordů za Stranu zelených, baronka Jenny Jonesová. Ta uvedla, že by mohla požadovat zákaz vycházení mužů po 18. hodině, píše Evening Standard.

„V týdnu, kdy byla Sarah Everardová unesena, a předpokládáme, že zavražděna – protože v lesích v Kentu byly nalezeny ostatky – říkám, že při příští příležitosti ke změně zákona bych mohla předložit pozměňovací návrh na zákaz vycházení mužů po šesté hodině večer. Myslím, že by se potom ženy cítily mnohem bezpečněji a snížila by se také diskriminace všeho druhu,“ uvedla při středeční debatě Jonesová.

Její návrh ale mnozí lidé zkritizovali s tím, že zkrátka není možné, aby se zákaz vztahoval na všechny muže.

Kvůli podezření z únosu a vraždy Sarah Everardové policisté ve středu zadrželi muže z vlastních řad. Člen Metropolitní policie Wayne Couzens je nyní stále ve vazbě. Ve své cele se pokusil o sebevraždu, dozorci ho našli v bezvědomí s rozbitou hlavou. Couzens byl navíc tři dny před zmizením Sarah Everardové obviněn jinou ženou z toho, že se před ní obnažoval.

Tagy: