Loni titul u Mácháče, letos v Paříži. Šéf českého tenisu žasne nad cestou Krejčíkové

Jaký rozdíl udělá jeden rok, podivuje se prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka, který má nesmírnou radost z toho, co na Roland Garros dokázala Barbora Krejčíková. Přímo v Paříži byl u toho, když 25letá Češka v grandslamovém finále přehrála Anastasiji Pavljučenkovovou a převzala z rukou legendy Martiny Navrátilové trofej Suzanne Lenglenové.

Udělal si výlet do francouzské metropole a byl u nejlepšího vyvrcholení, jaké si šlo představit. „Je to ten největší možný úspěch. Řekl bych nadpozemský. Pro hráče není nic lepšího než vyhrát grandslam. Pro tým pak samozřejmě Davis Cup nebo Fed Cup,“ poznamenává český tenisový boss Ivo Kaderka pro CNN Prima NEWS.

Pokud se do nějaké české hráčky vkládaly naděje, že by teoreticky v Paříži mohla vyhrát trofej, měla to být spíše Karolína Plíšková, Karolína Muchová, Petra Kvitová nebo předloňská finalistka Markéta Vondroušová. Byť Barbora Krejčíková těsně před Roland Garros získala titul na antuce ve Štrasburku, podle papírových předpokladů stála spíše až ve druhé řadě. Její triumf je skutečně něco nečekaného.

„A je to ještě více nečekané, když si vezmeme, že touto dobou před rokem vyhrála menší turnaj s názvem Macha Lake Open v České republice,“ zmiňuje s úsměvem 58letý Kaderka akci konající se ve Starých Splavech u Máchova jezera. „Přesně rok poté vyhraje Roland Garros, největší antukový podnik na světě. O to je ten úspěch větší.“

V červnu roku 2020 byla brněnská rodačka považována za postrach „pouze“ ve čtyřhře, v singlu jí v žebříčku patřilo místo až ve druhé stovce žebříčku. Nicméně postupně se zlepšovala, progres dokumentovalo loňské French Open netradičně vinou koronaviru hrané až na přelomu září a října, kde Krejčíková došla do osmifinále a připsala si tehdejší grandslamové maximum.

Každý, kdo slyšel slova Báry o Janě Novotné, byl dojatý

Další výlet do Paříže pak byl vyloženou pohádkou. Díky čemu byl tento krásný příběh napsán? „Bára je neskutečně mentálně silná, odolná, což bylo vidět zejména v semifinále proti Marii Sakkariové,“ připomíná Kaderka okamžik, kdy Krejčíkové sebral rychlejší vítězství chybný verdikt umpirového rozhodčího. Ten udělal z autu řecké hráčky dobrý míček, a to vše při mečbolu české tenistky. Nespravedlnost však na ní nezanechala žádné stopy a finále si i tak zajistila.

„Rozhodčí jí ublížil,“ pokračuje Kaderka, „a každý by se za takovýchto okolností sesypal. Ona ne. A ve finále to také rozhodně nebylo jednoduché. Bylo to trochu nahoru, dolů. Ale Bára byla silná psychicky i fyzicky. Všichni z toho máme obrovskou radost.“

V nebi se raduje i Jana Novotná, persona českého tenisu, wimbledonská šampionka z roku 1998. Když bylo Krejčíkové 18 let, stala se její trenérkou a mentorkou. Na konci roku 2017 však podlehla rakovině, což pochopitelně mladou hráčku zasáhlo. I po téměř čtyřech letech nezapomíná, kdo jí radami pomohl k senzačnímu pařížskému triumfu. Pozápasová slova tedy stejně jako v předchozím průběhu obnášela jméno „Jana“.

„Každý, kdo slyšel její slova, musel být dojatý – včetně mě. Víte, ukápne při tom i nějaká ta slzička. Janička tady bohužel není. Měli jsme ji všichni moc rádi. Měla naneštěstí smutný osud a stalo se hrozné neštěstí. Báře strašně pomohla, ukázala jí cestu. Ona si to samozřejmě pamatuje. Jana byla senzační holka,“ uzavírá Kaderka.

Tagy: