Zkus vyhrát grandslam, řekla před smrtí Novotná Krejčíkové. Přání je nyní splněno

Tenisový svět se klaní Barboře Krejčíkové (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Po sedmi letech se Česko dočkalo grandslamové vítězky ve dvouhře. Velký triumf přišel z trochu nečekané strany, ale o to je celá záležitost daleko výjimečnější, fantastičtější. Tenistka Barbora Krejčíková ovládla pařížské Roland Garros. Dění na kurtu Philippe Chatriera po poslední výměně finálového zápasu s Anastasijí Pavljučenkovovou (6:1, 2:6 a 6:4) bylo dojemné. A opět v něm figurovala Jana Novotná.

Právě tato tenisová legenda se novopečené šampionky Barbory Krejčíkové chopila coby 18leté talentované hráčky. A nasměrovala ji k tomu, aby o sedm let později dosáhla v Paříži na fenomenální úspěch.

Bohužel už u toho Jana Novotná nemůže být – v roce 2017 zemřela na rakovinu. Krejčíková však na svoji bývalou trenérku a hlavně mentorku nemůže zapomenout. Z jejích rad totiž čerpá každý den, co se objeví na kurtu.

„Nemůžu uvěřit tomu, co se stalo. Nevěřím tomu, že jsem vyhrála grandslam,“ dostávala ze sebe hlavní hrdinka Roland Garros. „Procházela jsem si opravdu těžkými chvílemi, když Jana umírala. Trávila jsem s ní velkou část času. Její vůbec poslední slova směrem ke mně byla: ‚Užívej si tenis a zkus vyhrát grandslam‘. Vím, že se seshora na tohle všechno dívá. Povedlo se to díky tomu, že na mě dohlíží. Děkuji jí,“ poznamenala dále.

„Bylo úžasné, že jsem měla šanci ji potkat. Byla pro mě obrovskou inspirací. Strašně mi chybí. Snad je šťastná. Já jsem ohromně šťastná.“

Zatímco po zvládnutém semifinálovém thrilleru s Marií Sakkariovou nakreslila fixem na sklíčko kamery srdíčko a do něho napsala jméno Libuše Šafránková, čímž do nebe pozdravila slavnou zesnulou herečku, tentokrát do svého výkresu zahrnula celou domovinu. Do srdce vměstnala nápis „Česko, jste nejlepší podpora.“

Pak už dokráčela po rampě na pódium, kde dostala do rukou stříbrnou trofej Suzanne Lenglenové. Zanechala na ní několik polibků.

Gratulací se sešlo během krátké chvíle mnoho. Blahopřála také Iga Šwiateková, po které Krejčíková pohár „zdědila“. Loňská vítězka antukového grandslamu napsala: „Gratulace. Je úžasné, co v turnaji předvádíš. Uvidíme se zítra,“ vzkázala polská tenistka.

Ne že by si obě hráčky šly v neděli popovídat o tom, jaké to je vyhrát Roland Garros. Potkají se na kurtu v rámci finále čtyřhry. Ano, Krejčíková může dosáhnout na pařížský double, pokud zítra zvládne po boku Kateřiny Siniakové duel právě proti Šwiatekové, která nastoupí spolu s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Oslavy ještě tedy musí počkat. Ale když klapne i nedělní utkání, budou o to velkolepější.

Krejčíková se Siniakovou už vědí, jaké je to vyhrát na Roland Garros deblovou soutěž – povedlo se jim to před třemi lety.

Tagy:
tenis Barbora Krejčíková sport Roland Garros Jana Novotná vítězka Iga Šwiateková Anastasija Pavljučenkovová