Napospas živlům: Lovci bouřek vletěli do hurikánu Milton. Záběry ukazují, co následovalo

Na Floridu se řítí hurikán Milton.

Lovci bouřek proletěli hurikánem Milton

Lovci bouřek Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) proletěli svým letadlem přezdívaným „Miss Piggy“ hurikánem Milton nad Mexickým zálivem. Záběry ukazují, jakým turbulencím museli čelit, aby nasbírali důležitá data o hurikánu, který se přibližuje k severoamerické pevnině, informuje CNN.

„Dobrý Bože,“ komentuje situaci na videu publikovaném CNN jeden z lovců bouřek z NOAA. Posádka letounu musela čelit velmi silným turbulencím a měla problém se udržet na svých místech, zatímco všechny věci kolem vědců padaly na zem a letadlo bičovala bouře.

ČTĚTE TAKÉ: Hurikán Kirk míří k Evropě, přinese výraznou změnu počasí. Jak se projeví v Česku?

Milton je jedním z nejsilnějších hurikánů nad Atlantským oceánem od začátku meteorologických záznamů. Během několika hodin na začátku týdne zesílil z tropické bouře na hurikán páté kategorie s maximální rychlostí větru přes 250 kilometrů v hodině.

Poté zeslábl na čtvrtou kategorii a před úderem na pobřeží Spojených států zřejmě ještě zeslábne, podle meteorologů ale zůstane hurikánem nejméně třetí kategorie. Takto silná bouře záliv Tampa Bay naposledy přímo zasáhla v roce 1921, píše AP. Přílivová vlna vysoká několik metrů by zde mohla napáchat obrovské škody, neboť velká část metropolitní oblasti leží jen těsně nad hladinou oceánu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když zůstanete, zemřete. K Floridě míří nejhorší hurikán za 100 let, k evakuaci vyzývá i Biden

Tagy:
CNN počasí bouřka Evropa katastrofa Joe Biden Florida Česko přírodní katastrofa Atlantský oceán Tampa Bay tropická cyklóna Národní úřad pro oceán a atmosféru katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa