Lynč chápu, týmu jsem přidělal starosti. Názor ale nezměním, říká Hrachovina

Na Karjala Cupu si odbyl výtečnou premiéru v národním týmu. Proti Finsku hokejový brankář Dominik Hrachovina vychytal nulu, čímž si aspoň trochu spravil reputaci po svém kontroverzním vyjádření, které plnilo titulky novin a webů. Koronavirus označil za divadlo vymyšlené médii. „V tu chvíli jsem byl reprezentant a měl jsem se chovat jinak, nechal jsem se unést,“ řekl 26letý gólman v rozhovoru pro deník Sport. Mrzí ho forma podání, za názorem si však stojí.

Pro připomenutí – Hrachovina si minulý týden ve videorozhovoru z finských Helsinek s novináři z Česka nepočínal vyloženě profesionálně. Když se například mezi jednou z jeho odpovědí a následující otázkou žurnalisty vytvořila několikavteřinová prodleva, prohlásil: „Se klidně neptejte, mně je to u p**e.“ Nejvíce problematická ale byla pasáž, kdy odpovídal na dotaz ohledně koronavirových opatření.

„Denně se o tom mluví, o tom divadle vymyšleném vámi, médii! Ve Finsku je naštěstí situace normální, zaplaťpánbůh, že nejsem v České republice a nemusím řešit, co se děje tam,“ zaskočil všechny přítomné a posléze i čtenáře.

Jelikož kontroverzní slova pronesl při reprezentačním srazu, dostala situace jiný rozměr. Národní tým se za brankáře zanedlouho omluvil. Sám Hrachovina také vydal prohlášení, které ale bylo spíše nepřímou omluvou.

O celém incidentu se s odstupem několika dní rozpovídal více. Tvrdí, že s rozsáhlou kritikou veřejnosti si hlavu příliš nelámal. „Nechávám to plynout. To hlavní se dělo v Helsinkách a tam jsem se věcmi, které se kolem mě strhly, nerozptyloval. Soustředil jsem se na zápasy nároďáku a až po víkendu se do té názorové smrště na sítích trochu položil,“ zmínil v rozhovoru pro deník Sport.

Za toho čouda si můžu sám

Během samotného turnaje dokázal nenávistné komentáře odfiltrovat dokonale, když proti Finům nepustil gól a pomohl k výhře 2:0. Po skončení Karjala Cupu, který se hraje v rámci Euro Hockey Tour, se nad svým vyjádřením a způsobenými reakcemi zamyslel více.

„Doteď mě mrzí, jakou formou jsem na otázky o covidu odpovídal. Mrzí mě i ten vulgarismus. A do třetice mě mrzí, že jsem přidělal starosti realizačnímu týmu, který se tomu musel začít věnovat. Vadí mi, co jsem tím způsobil,“ lituje gólman, jenž působí ve finském týmu Tappara Tampere. Zároveň ale dodává: „Za tím názorem si stojím. Jen jsem ho mohl vyjádřit lépe. To je pravda.“

Hrachovina se prý nechal strhnout kvůli tomu, že ho rozčiluje, jakou formou se o koronaviru v médiích informuje. Zpětně si plně uvědomuje, že zvolený tón měl k ideálu daleko. „V tu chvíli jsem byl reprezentant a měl jsem se chovat jinak, nechal jsem se unést. Jestli se to posléze zveličilo, nebo ne, to je věc názoru každého. Rozumím tomu lynčování, za toho čouda si můžu sám. Ale klíčový názor na pojímání koronaviru v médiích a i společností nezměním nikdy,“ prohlásil.

Náš svět čeká něco drtivějšího

V zástupu lidí odsuzujících Hrachovinu se objevil také Tomáš Rolinek, bývalý reprezentační kapitán, který pomohl České republice k zatím poslední zlaté medaili z mistrovství světa v roce 2010. Hráč, jenž minulý týden ukončil kariéru, řekl, že někdo s takovými názory by neměl reprezentovat.

„Nečetl jsem to, ale neberu mu to. Má na to svůj názor a i pravdu v tom, že jsem to neřekl dobře. Jestliže tvrdí, že mě měli vyhodit z Karjaly, a stojí si za tím, v pořádku. Můj pohled může být zase jiný, osobně si nemyslím, že by se to mělo hnát do takových extrémů, ale jsem dalek toho, mu něco vyčítat,“ řekl Hrachovina s tím, že si Rolinka váží za to, co pro reprezentaci udělal.

V rozhovoru pro deník Sport také poupravil svá původní slova o tom, že koronavirus je divadlo vymyšlené médii. „Celé to považuji za přifouknuté médii. Virus tu je a bude. A kdo ví, jestli tu nebyl dokonce dříve, než se považuje oficiálně za dané. Rozumím tomu, že nákaza je riziková pro starší lidi, leckteří na tom dobře nejsou a bohužel i umírají. Já vůbec nenapadám lékaře a sestřičky, všichni, kdo s virem v první linii bojují, si zaslouží obdiv,“ uvedl.

K tomu ale doplnil, že oceňuje lidi, kteří se nesmiřují s informacemi z mainstreamových médií a pátrají dál po vlastní ose. „Jen chci říci, že za oponou se dějí věci, které my obyčejní lidé nevíme a neměli bychom vědět. Lidi mě budou mít za blázna, ale podle mého to přerostlo v něco, co je pouhou předehrou něčeho drtivějšího, co náš svět čeká,“ vydal se opět specifickým směrem Hrachovina.

„Svoboda lidí na planetě bude skomírat. Absolutně nerozumím lidem, kteří za tím vším stojí, kdo to řídí. Byznys v tom všem hraje obrovskou roli, zároveň je těžké to precizně rozklíčovat. Víc se do toho nechci takto veřejně pouštět, dokážu si představit vlnu reakcí na moje výroky. Nemá to smysl,“ uzavřel.

Tagy:
rozhovor Finsko divadlo hokej Česko sport koronavirus COVID-19 česká hokejová reprezentace Tomáš Rolinek Dominik Hrachovina Karjala Cup Mistrovství světa v ledním hokeji Jokerit Helsinky Tappara