Lyžaři nejezdí, stěžují si pronajímatelé chat v Jeseníkách. Chaos dělá „skvělá“ vláda, tvrdí

Výrazný úbytek lyžařů v Jeseníkách

Podle kalendáře je lyžařská sezóna u nás v plném proudu, ale například Jeseníky hlásí výrazný úbytek lyžařů. Týká se to hlavně menších středisek a soukromníků, kteří pronajímají své chaty a chalupy. Důvodem je podle nich dlouhotrvající pandemie.

Před covidovou pandemií bylo v tomto období na horských chatách plno, teď pronajímatelé bojují se strachem lidí plánovat cokoliv dopředu.

„Hlavní, kdo dělá chaos v hlavách těch lidí, je naše skvělá vláda. Opatření tu návštěvnost ovlivnila velmi. Někde jde i o padesátiprocentní úbytek zákazníků,“ líčí pronajímatel několika chat v Jeseníkách Standa Vlk.

Například ve Štědrákově Lhotě u Hanušovic zatím nespustili ani vlek. Doufají, že alespoň o nejbližším víkendu se najde dostatek lyžařů, aby se provoz alespoň vyplatil.

Děti jsou často v karanténě

„Teď máme opravdu úplně zavřeno, protože baráky jsou poloprázdný. Je to doba nejistoty. Když vezmu obvyklou návštěvnost na horách, je to asi jedna třetina. Což je víceméně pro drobné podnikatele, jako jsem já, skoro likvidační,“ říká majitel skiareálu ve Štědrákově Lhotě Roman Turek.

A když už si někdo pobyt objedná, je podle pronajímatelů i tak vysoká pravděpodobnost, že nepřijede. „V tuto chvíli spousta dětí končí v karanténě, takže třeba za posledních 14 dní máme dva pobyty odložené na březen, protože prostě celé party dětí spadly do karantény ze školy,“ popisuje pronajímatelka chalupy Petra Pátková.

To všechno podle podnikatelů povede ke zvyšování cen, aby alespoň pokryli ztráty. Podle epidemiologů by každopádně ti, kteří vyrazí na hory, měli dodržovat stejné proticovidové zásady jako jindy.

„Minimalizovat zejména těsné kontakty s dalšími lidmi, nosit tam, kde to lze nebo kde je to nařízeno, ústenky, respirátory, častěji si umývat ruce, dezinfikovat si je a uvědomovat si, že i při lyžování jsou situace, kdy můžeme být na exponovaném místě s nakaženými,“ říká epidemiolog Petr Pazdiora.

Horští hoteliéři i vlekaři doufají, že se situace po přechodu omikronové vlny začne pomalu vracet do normálu.

Tagy: