Lyžování za domy olympijských vítězů. U Salzburgu se zrodily legendy Pröllová i Herminátor

Lyžařské středisko Snow Space Salzburg.

Lyžování v rakouském KleinArl-Wagrain

Ceny skipasů letí v Česku vzhůru a fronty u vleků se nezmenšují. Aby taky ano, když můžeme na sjezdovky pořádně prakticky po dvou letech. A tak určitě mnozí milovníci zimních sportů zvažují, že vyrazí brázdit bílé svahy do zahraničí. Nabídneme vám pro inspiraci pohled do jednoho z Česka ne příliš vzdálených resortu v Rakousku.

Z Prahy je to do malé a v Česku možná méně známé oblasti nedaleko Salzburgu, pět hodin autem. Centrem života je tu Snow Space Salzburg. My jsme nalezli útočiště přímo pod horou Grafenberg v třítisícovém městečku Wagrein, kde končí dvojice širokých červených sjezdovek. Pro středně pokročilé lyžaře jako dělané a z hotelu v lyžácích snadno dostupné.

Slalom mezi ostatními lyžaři tu nezažijete ani ve špičce. Propojená střediska, kam patří i známější Flachau či ZauchenSee, se mohou pyšnit 210 kilometry sjezdovek, takže se tu pár tisíc lidí hravě ztratí. Navíc pro vás máme tajný tip. Při troše štěstí se kolem vás prožene elegantní dáma v zeleném a vystřihne pár světových obloučků. Doma je tu totiž vítězka olympijského sjezdu z Lake Placid 1980 Annemarie Moser-Pröllová.

„V 70. letech jsme neměli takové možnosti, jako dnes. Vše jsme si museli poctivě vyšlapat, měli jsme tu jen stometrový vlek. To byla asi základní fyzická kondice, kterou jsem využila i při vítězství na olympiádě,“ popsala své začátky pro CNN Prima NEWS.

Paní jí říká šest velkých křišťálových glóbů a navrch ještě dvě olympijská stříbra. „Miluji to tady, naučila jsem se tady lyžovat. Ani si nedokážu představit, že bych lyžovala jinde. I když pěkné počasí zrovna dneska udělalo výjimku,“ žertuje s námi dáma, která už oslavila 68. narozeniny.

Po stopách „Herminátora“

Aby toho nebylo málo, bydlí ve vedlejším Flachau také další sjezdařská ikona – Hermann Maier. Na něj jsme ale na svahu štěstí neměli. Po jeho stopách se každopádně můžete vydat objevit výhledy ze všech 12 okolních vrcholů. Povede vás značená trasa a za odměnu si můžete vyzvednout i virtuální odznáček. Stihnout to za jeden den je totiž skutečně na metál.

„Speciální na tomhle středisku je, že se tu vše točí kolem rodin. Je jednoduché se tu naučit lyžovat, děti můžete nechat v prostoru vyhrazeném jen pro ně. Máme sjezdovky různých obtížností, rodina se ale může potkat třeba i uprostřed, různě se kříží,“ popsala přednosti areálu u Wagrainu Barbara Pirchnerová z místní turistické kanceláře.

„Letos máme novou kabinku, jmenuje se Flying Mozart. Na jejím místě bývala lanovka z roku asi 1987, ale ta už kapacitně nestačila. Nový je také Panorama Link. Tato lanovka propojila místní střediska, a tak jsme díky ní zdvojnásobili počet kilometrů sjezdovek na 210,“ dodala.

I sem se po loňských lockdownech vrátil život, i když respirátor musíte mít pořád po ruce. Rakušané ho vyžadují na lanovkách i v nástupních halách. Skipas si navíc musíte propojit s očkováním nebo proděláním nemoci COVID-19.

Výjimku má zřejmě zdejší vysoká, která nám přeběhla na sjezdovce přes cestu. Asi si chtěla úspěšnou olympioničku zblízka prohlédnout přímo v akci. Měla by si ale dávat pozor, Annemarie je totiž vášnivá myslivkyně s přesnou muškou.

Tagy:
lyžování Alpy Rakousko Salzburg Hermann Maier Annemarie Moser-Pröll KleinArl