Volby ve Francii: Macron a Le Penová postupují do druhého kola, ukazují odhady

Marine Le Penová a Emmanuel Macron

Šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron v prvním kole prezidentských voleb porazil krajně pravicovou rivalku Marine Le Penovou a společně s ní postupuje do druhého kola, ukazují projekce zveřejněné francouzskými médii po uzavření volebních místností. „Podle odhadů získal Macron zhruba 28 procent hlasů, což je více, než se očekávalo,“ popsala reportérka CNN Melissa Bellová.

Odhady francouzských agentur ukazují, že Emmanuel Macron v prvním kole Marine Le Penovou porazil. Podle odhadů agentur Ifop, Opinionway nebo Ipsos ho volilo o čtyři až šest procent více hlasujících než jeho soupeřku.

„Podle odhadů získal Macron zhruba 28 procent hlasů, což je více, než se očekávalo,“ popsala reportérka CNN Melissa Bellová s tím, že oba kandidáti, kteří do druhého kola postoupili, získali větší počet hlasů než během posledních voleb v roce 2017. „Počet voličů, kteří šli k urnám, byl mnohem nižší než v předchozích letech,“ dodala reportérka. Někteří kandidáti, kteří neuspěli, se podle ní vyjádřili, že ve druhém kole podpoří Emmanuela Macrona.

Jedním z hlavních témat těchto voleb ve Francii byly životní náklady. „Ceny všeho rostou, to je pro kandidáty hlavním tématem,“ upřesnila Bellová. Macrona přitom lidé hodně kritizovali, protože se soustředí hlavně na konflikt Ruska s Ukrajinou a nevěnuje se domácím otázkám.

Druhé kolo by mohla podle reportérky CNN rozhodnout příští debata obou kandidátů. „První kolo je ve Francii tradičně testováním hlasů a toho, jak si stojí prezident, hodně to vypovídá o tom, co lze čekat do druhého kola,“ řekla Bellová.

Marine Le Penovou naopak ve druhém kole podpoří Éric Zemmour, který nyní získal zhruba sedm procent hlasů. Le Penová po postupu do druhého kola slibuje, že dá Francii do pořádku, zajistí bezpečnost a sociální jistoty pro všechny.

Macron: Jsem připraven vytvořit něco nového

Macron varoval před pocitem uspokojení a apeloval na Francouze napříč názorovým spektrem, když večer vystoupil s projevem ze svého štábu. Vzkázal, že je připraven vytvořit „něco nového“ a naslouchat všem lidem, kterým jde o úspěch Francie. Slíbil, že bude před druhým kolem volby přesvědčovat i ty voliče, kteří jej nepodpořili nebo vůbec volit nepřišli.

„Nenechme se mýlit, nic není rozhodnuté a debaty, které v následujících dvou týdnech povedeme, jsou rozhodující pro naši zemi a pro Evropu,“ citoval prezidenta deník Le Monde. „Chtěl bych podat ruku všem, kdo chtějí pracovat pro Francii. Jsem připraven vymyslet něco nového s cílem shromáždit různá přesvědčení a různé priority,“ uvedl Macron.

Tagy:
Emmanuel Macron Elysejský palác Marine Le Pen Ifop Ipsos