Od elegána po frajírka v mikině. Jak Macron během války vybírá prezidentskou zatáčku

Zatímco oponenti Emmanuela Macrona v prezidentské kampani diskutovali o migraci a vysokých cenách, francouzský prezident obtěžkaný bojem s koronavirem a drolící se voličskou základnou těžko hledal silné volební téma. Jenže hned to nejsilnější – válka na Ukrajině – k němu přišlo úplnou náhodou. Macron se jej rozhodl přetavit ve volební triumf.

Šéf Elysejského paláce se ještě před začátkem války snažil působit jako vrchní komunikátor Západu s Ruskem. S Vladimirem Putinem si volal pravidelně, a to i ve chvíli největšího napětí, kdy se u hranic s Ukrajinou šikovala ruská vojska.

Díky tomu mohl Macron získat nálepku světového vůdce, který v první politické linii řeší jednu z největších krizí 21. století. Francouzský prezident pak Putina dokonce navštívil v Rusku a zasedl k jeho dnes již legendárnímu neuvěřitelně dlouhému stolu.

Veškeré diplomatické úsilí ze strany Macrona sice selhalo a Rusko válku s Ukrajinou rozpoutalo, voliči ale moc dobře vědí, že se snažil.

Ani po vypuknutí konfliktu ale francouzský prezident nezvolil ústup ze světla reflektorů. Macron totiž získal něco, co mu chybělo – silné volební téma, které mu pomohlo vystoupat po žebříku politických bodů.

Válečný lídr

„Lidé se vždy shromáždí kolem vůdce, který je provede časem války. Vůdcovství Macrona je naprosto kompaktní a dostává obrazu, který Francouzi o své zemi mají: Je globální velmocí, je potřeba, aby ji ostatní slyšeli, a měla by usilovat o mír,“ popsal pro Washington Post Nicholas Dunga, přední pracovník v respektovaném think-tanku Atlantická rada, který se zabývá oblastí mezinárodních vztahů.

Současný konflikt na Ukrajině způsobil, že Macron neměl vůbec čas na klasické vedení prezidentské kampaně. Svůj první mítink s voliči tak uskutečnil až o uplynulém víkendu, tedy týden před začátkem voleb.

Změny se ale nedočkal jen Macronův kalendář. Svého času chtěl zřejmě zapůsobit na určité spektrum voličů, a proto se inspiroval v šatníku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který tradičně chodí na tiskové konference v mikině. Také Macron, někdejší ministr hospodářství a investiční bankéř, na veřejnosti sáhl ke kapuci.

Francouzský prezident si ale ke své práci neoblékl jen tak ledajakou mikinu. Zvolil totiž outfit se znakem francouzských parašutistů.

Ačkoli byl za tento krok spíše kritizován, svými ostatními politickými manévry si vydobyl pozici státníka, který během války (třebaže objektivně velmi vzdálené) neschovává hlavu do písku.

Už 24. dubna bude jasné, zda to opravdu Macronovi pomohlo. První kolo prezidentských voleb začíná již tento víkend, průzkumy favorizují současného prezidenta před šéfkou Národního sdružení Marine Le Penovou. Macron má mít náskok zhruba sedm procent.

Tagy: