ODS a SPD posilují. Lidovci by vypadli ze Sněmovny, KSČM je zcela mimo, naznačil průzkum

Pokud by se v březnu konaly parlamentní volby a strany by kandidovaly samostatně, vyhrálo by je hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše. Důvod k úsměvu však může mít zejména současný předseda vlády Petr Fiala, jehož ODS solidně posiluje a je na druhém místě. Pokud by znovu kandidoval společně s TOP 09 a KDU-ČSL v rámci koalice Spolu, získal by ještě více než v říjnových volbách. Vyplývá to z průzkumu agentury SANEP.

Podle průzkumu agentury SANEP mezi samostatnými stranami zůstává dnes nejúspěšnější hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše. To by v březnu obdrželo 27,9 % hlasů. Předešlý průzkum SANEP mu ale predikoval o necelé procento víc.

Nárůst naopak zažívá ODS, která by s 19,1 % hlasů skončila druhá. Fialova partaj si polepšila o 1,8 procentního bodu. Současný premiér byl v posledním měsíci velmi vidět, když se jednoznačně vymezil vůči Rusku a podpořil Ukrajinu, která čelí ruské invazi. Fiala dokonce podnikl cestu vlakem do ostřelovaného Kyjeva, kde se společně s dalšími státníky setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Že za růstem ODS stojí především Fialova politika v době krize zdůrazňuje i samotná agentura. „Nárůst preferencí největší vládní politické strany je spojen se současnou euforií Čechů, kteří chtějí jakýmkoli způsobem Ukrajině pomoci a vyjádřit tak svou solidaritu. Jak se však tento trend bude dále v budoucnu vyvíjet pak bude primárně záviset na tom, jakým způsobem se podaří vládní koalici právě v čele s občanskodemokratickým premiérem Petrem Fialou řešit důsledky konfliktu na Ukrajině na domácí politické scéně,“ uvádí SANEP.

Podle průzkumu si polepšilo také opoziční hnutí SPD Tomia Okamury, které se vyšplhalo na 12,7 %. Mezi samostatnými stranami tak podle průzkumů zůstává třetí nejsilnější stranou. Oproti únorovému průzkumu SANEP si SPD vylepšilo pozici o 1,5 %, od volebního výsledku o více než tři procenta.

Mírný růst preferencí zažívá hnutí STAN. To by v únoru podle zmiňované agentury obdrželo 9,5 % voličských hlasů, nyní by získalo o tři desetiny více. V posledních týdnech se přitom řeší kauzy jednotlivých místopředsedů hnutí STAN, konkrétně dnes již exposlance Jana Farského, europoslance Stanislava Polčáka a nakonec i ministra školství Petra Gazdíka. Kauze se navíc hned po volbách nevyhnul Věslav Michalik, který byl původně nominován na ministra průmyslu a obchodu.

Lidovci mimo Sněmovnu, Piráti na 5 procentech

O jednu desetinu procentního bodu si od posledního průzkumu polepšila TOP 09, v jejímž čele stojí předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Její stranu by nyní volilo 6,5 % voličů.

Lehký pokles pak v průzkumech SANEP zažívají Piráti. Ti by totiž podle aktuálního průzkumu obdrželi 5,1 % hlasů, což je o desetinu méně, než v únoru. KDU-ČSL pak mírně posílila o dvě desetiny procenta, ale podle SANEP zůstávají lidovci pod hranicí vstupu do Sněmovny s 4,8 %.

Pokud bychom výsledek ODS sečetli i s preferencemi TOP 09 a KDU-ČSL, obdržela by koalice Spolu celkem 30,4 % hlasů. Jedná se o téměř tříprocentní nárůst, protože ve volbách koalice získala 27,7 %. Piráti a Starostové by při sečtení svých výsledků získali 14,9 %, což je naopak pokles oproti volebním 15,6 % hlasů.

Komunisty předběhli i Zelení

Poměrně překvapivě se za lidovci umísťují mimosněmovní Svobodní. Ti do voleb šli společně s Trikolorou a Soukromníky, přičemž prim hrála právě prvně jmenovaná partaj. Nyní by však podle průzkumu Sanep Svobodní obdrželi 3,4 %.

Podle těchto odhadů si tak vedou lépe, než dlouholeté parlamentní strany, které však v posledních volbách vypadly ze Sněmovny – ČSSD a KSČM. Sociální demokraté by v březnu získali rovná 3 % hlasů, což je o sedm desetin méně, než v únoru. Komunisté, které by podle předešlého průzkumu volilo 2,4 % lidí, se v nynějším průzkumu SANEP nenacházejí vůbec. Za ČSSD jsou už pouze Zelení s 0,9 % hlasů a zbytek stran je shrnut do jedné položky. Stejný osud jako KSČM potkal i hnutí Přísaha bývalého elitního policisty Roberta Šlachty, které ve volbách skončilo s 4,68 blízko pětiprocentní hranice nutné pro zisk poslaneckých mandátů.

Agentura průzkum prováděla od 10. do 16. března, přičemž reprezentativní vzorek obyvatelstva činil 1589 dotázaných. „Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 14 368 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu,“ doplňuje agentura.

Tagy: