Macron po triumfu Le Penové rozpouští parlament. Krajní pravice slaví také v Německu

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Macron rozpouští parlament

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na jasnou porážku své strany v eurovolbách oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vypíše nové volby. Informovala o tom agentura Reuters. Vzestup krajní pravice, která volby podle prvních odhadů s velkým náskokem vyhrála, označil Macron za nebezpečí pro Francii.

„Rozhodl jsem se, že vám dám znovu šanci rozhodnout o budoucnosti našeho parlamentu ve volbách,“ uvedl v televizním vystoupení Macron. Francouzi půjdou volit nové poslance už 30. června, druhé kolo voleb se bude konat 7. července.

ČTĚTE TAKÉ: Minimální mzda poroste, slíbil Jurečka. Havlíček mluvil o současné katastrofální situaci

Evropské volby ve Francii podle prvních odhadů ovládlo nacionalistické Národní sdružení Marine Le Penové, které získalo přibližně 32 procent hlasů. Centristická koalice vedená Macronovým hnutím Obnova má podle predikcí zhruba 15 procent.

„Je to projev vzrůstajícího francouzského euroskepticismu. Francouzi hodnotí Evropský parlament vůbec nejhůře z evropských států,“ řekla k výsledkům ve vysílání CNN Prima NEWS analytička agentury STEM Sarah Komasová.

Také v Německu podle prognóz posílila pravice. Vítěznou stranou na východě Německa je podle předběžných výsledků pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD), uvedla veřejnoprávní televize ARD. Druhá je s odstupem více než šesti procentních bodů konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU).

Němečtí opoziční konzervativci navrhli sociálnědemokratickému kancléři Scholzovi kvůli neúspěchu v eurovolbách požádat parlament o důvěru.

Tagy: