Minimální mzda poroste, slíbil Jurečka. Havlíček mluvil o současné katastrofální situaci

Marian Jurečka a Karel Havlíček

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (23)

V příštích pěti letech poroste minimální mzda, celková částka má dosáhnout až 47 procent průměrné mzdy. Uvedl to v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Dohodli jsme se na tom i se sociálními partnery,“ dodal.

Opatření potáhne podle Jurečky celkové odměňování na pracovním trhu. „Dostaneme se až k 28 tisícům minimální mzdy v roce 2029,“ řekl Jurečka. Nyní je minimální mzda na 41,1 procenta, příští rok by to mělo být 42,2 procenta.

Zástupce opozice a místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček v Partii zmínil i mzdy konkrétních profesí. „Musí se udělat nemálo pro to, aby mzdy zejména u některých profesí byly opravdu důstojné. Vždyť je to katastrofa, jestli mají kuchařky na základních školách hrubou mzdu 18 500,“ uvedl Havlíček. Dodal, že ANO se během své vlády snažilo na důstojnou úroveň dostat například platy učitelů.

Jurečka se vrátil i k důchodové reformě, kterou vláda schválila. „Poprvé historicky oceníme výchovu dětí a péči o osobu blízkou. To jsou statisíce lidí, kteří pečují o své táty, mámy, manžele, manželky,“ dodal Jurečka.

Tagy:
Marian Jurečka Karel Havlíček Partie Terezie Tománkové ANO 2011 vláda minimální mzda SPOLU starobní důchod