Macron zkritizoval Bidenova slova o „řezníkovi“. Neeskalujme situaci ani slovy, nabádal

Americký prezident Joe Biden (vlevo) s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Prezident Biden nazval Putina řezníkem

Při setkání s ukrajinskými uprchlíky ve Varšavě americký prezident Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za řezníka. Právě takové přirovnání ostře zkritizoval nejen Kreml, ale také francouzský prezident Emmanuel Macron. „Pokud chceme dosáhnout příměří, nemůžeme situaci eskalovat ani slovy, ani činy,“ uvedl v rozhovoru pro televizní stanici France 3.

V nedělním rozhovoru pro televizní stanici France 3 Macron varoval před slovní eskalací ruské invaze na Ukrajině, napsal web France24. „V následujících dvou dnech budu s Putinem hovořit o organizaci evakuace civilistů z těžce bombardovaného přístavního města Mariupol. Svůj úkol nejprve vidím v dosažení příměří a následně plném stažení ruských vojsk,“ uvedl Macron s tím, že vše musí jít diplomatickou cestou.

„Pokud toho chceme dosáhnout, nemůžeme situaci eskalovat ani slovy, ani činy,“ uvedl Macron s odkazem na Bidenovo slovo „řezník“. Americký prezident přirovnání použil v sobotu při návštěvě Varšavy při setkání s ukrajinskými uprchlíky, když reagoval na dotaz, co si o ruské hlavě myslí. Již minulý týden Biden Putina označil za „válečného zločince, krvežíznivého diktátora a hrdlořeza“.

Poslední vyjádření na účet Putina se dotklo Kremlu. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov uvedl, že Bidenovy osobní urážky na Putinovu adresu zužují možnosti ke zlepšení vztahů mezi Ruskem a USA.

„Přece jen by si státní představitel měl zachovat soudnost,“ řekl Peskov podle agentury TASS. „Samozřejmě pokaždé podobné osobní urážky zužují okno příležitostí pro naše dvoustranné vztahy za nynější administrativy USA. Toho si musíme být vědomi,“ zdůraznil.

Tagy: