Maďarskem se prohnalo tornádo, bouřky hrozí i v Česku. Teploty vystoupají nad 20 °C

Bouřky

Počasí 3.5.2022 6:08

Počasí ve střední Evropě začínají ovlivňovat silnější bouře, které se mohou objevit i u nás. Například přes Maďarsko přehnalo tornádo, konkrétně jeho počáteční stádium s názvem gustnádo. Čechy by měl ale jinak čekat relativně teplý týden. Teploty by se měly dostat přes 20 °C. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V úterý bude převážně oblačno, objeví se také místní přeháňky nebo i bouřky, varuje ČHMÚ. Nejvyšší denní teploty meteorologové očekávají mezi 18 až 22 °C.

Také středa bude většinou oblačná, vyskytnou se opět přeháňky a nebo i bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od 18 do 22 °C.

Ve čtvrtek se mírně ochladí. Na obloze čekáme oblačno až zataženo, po ránu se ojediněle vytvoří mlhy. Místy, přes den na většině území přeháňky, místy bouřky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 11 až 7 °C, nejvyšší denní teploty kolem 15 až 20 °C.

Následující dny budou spíše oblačné až polojasné, opět počítejme s místními přeháňkami nebo občasným deštěm, pravděpodobně už bez bouřek. Nejnižší noční teploty klesnou k 8 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají ke 20 °C. Nejméně deštivý zatím vypadá páteční den.

Silnější bouřky budou nadcházející dny provázet celou střední Evropu, o případném vydání výstrahy s nejnižším stupněm nebezpečí pro naše území se bude rozhodovat zítra dopoledne. V maďarském Debrecínu se dokonce v pondělí prohnalo menší tornádo. Maďarští meteorologové později potvrdili, že se jednalo o gustnádo, tedy o počáteční stádium tornáda.

Tagy: