Netradiční hnutí, která atakují Sněmovnu. Mají Přísaha či Trikolóra šanci uspět?

V předvolebních průzkumech se kolem pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny objevují méně tradiční politická uskupení. Jde o hnutí Přísaha a spojení Trikolory, Soukromníků a Svobodných. Naopak pod hranici volitelnosti padá současná vládní strana ČSSD a KSČM, která menšinový kabinet s ANO podporuje.

K hranici pěti procent poslední průzkumy posunuly třeba hnutí Přísaha bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Ten sází na kontaktní kampaň a odborníky ve svém středu. „Na zdravotnictví jsme představili pana Aleksiho Šeda, který je bývalý náměstek ministra zdravotnictví,“ sdělil předseda hnutí Šlachta s tím, že program ohledně obrany a bezpečnosti jim pomáhá dávat dohromady bývalý prezidentský kandidát Jiří Hynek.

Částečně ale posílila i spolupráce Trikolóry, Svobodných a Soukromníků. Předsedkyně prvně jmenované strany dokonce čeká atak 10 procent. „Kvůli množství dopisů a podpory, které se nám dostává. Náš cíl je samozřejmě dvojciferný,“ sdělila předsedkyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

Cílení na mladé voliče

Ani jeden subjekt ale podle politologa Lukáše Novotného vyhráno zdaleka nemá – zvlášť pokud budou cílit na vlastenecké voliče, zejména ty podporující SPD. „Svoji roli může sehrát třeba i profesionálně vedený styl kampaně. My víme, že Tomio Okamura to dosud velmi dobře zvládá. Hlavní politické strany se ještě ke kampani nenadechly,“ míní Novotný.

O zisk pěti procent hlasů se ale strachuje i KSČM a ČSSD. Komunisté podle Novotného zaspali v obměně nejvyššího vedení a cílení na mladé. ČSSD prý zase voličům neumí prodat svou práci. Na vině je ale údajně i hnutí ANO, které oběma stranám přebralo voliče. „Představa, že si takzvaně ‚nejdou po krku‘ a kooperují spolu, že proti sobě mají velmi profesionální marketing hnutí ANO, je jedna z příčin,“ vysvětlil Novotný.

Rozhodnutí až v den voleb

Třeba ČSSD si ale možný podzimní neúspěch nepřipouští. „Sociální demokracie nebude mít problém se do Sněmovny dostat, protože máme nejlepší program. Máme program, který myslí na lidi,“ prohlásil předseda strany Jan Hamáček.

Do voleb ale zbývají ještě čtyři měsíce, a preference se proto podle Novotného ještě mohou výrazně změnit. Spousta českých voličů se prý totiž rozhoduje na poslední chvíli. Řada z nich dokonce až v den voleb.

Tagy:
opozice Jan Hamáček ČSSD ANO KSČM Poslanecká sněmovna volby SPD Trikolóra politická strana politolog ANO 2011 Robert Šlachta poslanecká sněmovna vláda hnutí Zuzana Majerová Zahradníková voliči volby 2021 Přísaha Strana svobodných občanů Lukáš Novotný Protikorupční policie Trikolóra hnutí občanů