Maláčová: Premiér žije v jiné zemi než my. Nákupem F-35 hospodářský růst nepodnítíme

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pořadu Jak volí vaše peněženka

360° 18.10.2023

Mám pocit, že pan premiér Fiala je často v úplně v jiné zemi než my ostatní, řekla v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalá ministryní práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Kritizovala jeho tvrzení, že se ekonomická situace zlepší, až vstoupí v platnost konsolidační balíček. Hlavním úkolem vlády by podle ní měl být růst životní úrovně obyvatelstva a také ekonomiky. Žádný impuls ale prý nevidí, a nákup stíhaček F 35 to podle ní nezmění.

„Mám pocit, že je pan premiér často v úplně v jiné zemi, než žijeme my všichni ostatní. Vidím rekordní pokles reálných mezd o 11 procent a stále velmi vysokou inflaci. Ten optimismus, že 11 procent je málo, nesdílím,“ popsala Maláčová. Obává se podle svých slov, že konsolidační balíček povede jen k dalšímu zdražování. „Nevidím žádné světlo na konci tunelu a nevím, proč nám premiér neustále říká, jak je všechno super, když opak je pravdou,“ dodala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpočet nemá sestavovat umělá inteligence. Rusnok zkritizoval automatický růst výdajů

Ekonom a člen Národní rozpočtové rady vlády Petr Janský ale namítl, že konsolidační balíček alespoň trochu zlepšuje zdraví veřejných financí. „Je to nedostatečné, měli bychom jít dál, ale kdyby nebylo konsolidačního balíčku, tak se Česká republika bude v příštím roce zadlužovat zhruba o 100 miliard více,“ řekl Janský.

Podle ekonoma Jana Švejnara je primárním problémem republiky to, že ekonomicky neroste. „V druhém pololetí minulého roku jsme byli v recesi, klesali jsme ekonomicky, letos stagnujeme, stále ještě se naše HDP nedostal na úroveň před covidem,“ podotkl Švejnar.

S tím, že důležitý je hospodářský růst, souhlasí i Maláčová. „Hlavní úkol vlády je růst životní úrovně obyvatelstva,“ řekla Maláčová. Podle ní ale růst nyní není reálný. „Nevidím žádnou vizi, žádný impuls, který by k tomu vedl. Nákupem stíhaček F 35 hospodářský růst nepodnítíme,“ zdůraznila bývalá ministryně. Dodala, že nevidí ani žádný konkrétní příklad, že by vláda skutečně šetřila. „Pokud myslím šetření upřímně a vážně, tak začínám u sebe. Nedávno jsem se podívala, jak šetří ministerstvo financí a pan ministr si k 1. lednu navýšil plat o 22 100 korun, má o šest náměstků více než jeho předchůdkyně a utrácí z celé vlády nejvíce za poradce,“ zdůraznila Maláčová.

Tagy: