Málo peněz a nedostatek lidí. Situace je neúnosná, zlobí se zaměstnanci úřadů práce

Ilustrační obrázek

Reakce úřadů práce na nedostatek personálu

Žádné společné postupy, nízký plat, a hlavně málo lidí. To jsou problémy, se kterými se potýkají pobočky úřadů práce, a to zejména v Praze. Podle zaměstnanců je se zvyšujícím se množstvím žadatelů situace neúnosná.

Absolutně nic se neřeší, žádná opatření nejsou. Tak vnímá situaci na úřadu práce jeden z jeho zaměstnanců. „U nás na oddělení nám shází dva až čtyři lidi, takže to ještě jde. Ale na oddělení státní sociální podpory mají 28 tabulkových míst a je jich tam 11 i s vedoucí,“ řekl státní zaměstnanec Petr, který si přál zůstat v anonymitě.

Spásu mají přinést brigádníci

Generální ředitelství o problému ví a prý přichází s řešením. „Pravidelně vypisujeme výběrová řízení a situaci řešíme. Aktuálně výpomocí na dohody o provedení práce a na dohody o pracovní činnosti,“ prohlásil Viktor Najmon, ředitel Generálního ředitelství Úřadu práce ČR.

Vedení úřadu práce slibuje výpomoc v podobě brigádníků. „Do jisté míry by nám to práci usnadnilo, třeba na nadepisování obálek. Naše agenda je ale natolik odborná, že by brigádníci neměli velké využití,“ pokračoval Petr.

Podle slov generálního ředitelství se úřad snaží nedostatek pracovníků řešit včas, a tak zřizuje novou krajskou pobočku v Libereckém kraji, kde budou úředníci pomáhat zpracovávat elektronické žádosti podané v Praze. „Aktuálně se jedná o deset systémových míst. Jde především o volná místa, která jsme převedli do Libereckého kraje, kde nabereme jednodušeji nové zaměstnance,“ konstatoval Najmon.

Nízké platy i zastaralé technologie

Nejen nedostatek pracovníků, ale také zastaralé systémy a nejednotné nebo žádné postupy přispívají podle zaměstnanců často k chaosu. „Máme dlouhodobě nastavený adaptační systém pro nové zaměstnance. Změnili jsme pracovní postupy a tuto situaci řešíme,“ ujistil dál Najmon.

Pro to, aby se posílily kapacity na pracovních úřadech, dělá maximum podle svého vyjádření i ministerstvo. „Udělali jsme kroky, které vedou k tomu, že jsme dokázali abnormálně navýšit finanční prostředky na mimořádné odměny v letošním roce. Ale to je situace, která z mého pohledu není dobře manažersky zvládnutá, a já to říkám opakovaně,“ popsal šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Právě nízký tabulkový plat, který se při nástupu pohybuje kolem dvaceti tisíc hrubého, může být jeden z důvodů, proč se nedaří obsazovat pracovní místa. Úřady práce mají přes dvanáct tisíc úředníků a aktuálně je neobsazených asi 450 míst.

Tagy:
Marian Jurečka Liberecký kraj KDU-ČSL Česko Praha Úřad práce České republiky Viktor Najmon