Úřady práce nestíhají. Lidé si stěžují na úmorné fronty i zpožděné výplaty podpor

Úřad práce

Zahlcené úřady práce

Úřady práce jsou zahlcené. Lidé si stěžují na několikahodinové čekání, nedostatek pořadových lístků a několikaměsíční zpoždění výplat podpor. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale tvrdí, že o problémech ví a v následujících týdnech slibuje nápravu.

Paní Michaela je maminka dvou dětí a každé čtvrtletí si žádá o příspěvek na bydlení. „Nepřišla mi část příspěvků, tak jsem to chtěla vyřešit. Bohužel ale v jednu hodinu už byly všechny pořadové lístky vydány. Řekli mi, že už nemám vůbec nárok si vzít lístek, že nebudu obsloužena. Když jsem tam byla teď v pondělí, bylo tam asi 190 lidí, panuje tam nervozita, lidé jsou naštvaní,“ líčila situaci na úřadu práce paní Michaela.

Lidé, kteří v posledních dnech přišli na úřad práce popisují podobnou situaci. Pořadové lístky prý docházely už kolem poledne a bez něj je úředníci neobslouží. Minulý týden prý zas chyběly formuláře a lidé si je museli tisknout doma, aby mohli žádost vůbec podat. Několikahodinové čekání je prý na denním pořádku.

Další příběh líčila klientka, která opakovaně žádá o příspěvek na bydlení. „Za rok 2022 jsem neobdržela ani korunu a veškeré potřebné věci jsem splnila. Pracovnice tam momentálně podle mě nepracují, jak by měly, musela jsem do svého procesu zapojit i svou advokátku,“ popsala klientka. „Ty příspěvky se neproplácí po dobu čtyř měsíců, někdy i půl roku. Lidi si půjčují peníze, nemají na nájem,“ dodala paní Michaela.

Přepracování a frustrace

Úřady práce se hájí. Nemají prý dostatek lidí za přepážkami. „Je takový nárůst, že se to nestíhá. Místo 17 pracovnic jich je 6. Minulý týden odešla další. Pokud vám nepřišly dávky, je to zpožděné o dva až tři měsíce, protože to nestíhají,“ sdělil jeden z pracovníků úřadu. „Jsme přepracováni, frustrováni, nezbývá nám čas na skutečnou práci s lidmi. Necháváme každý měsíc státu 15 až 20 hodin přesčasů, které nám nikdo nikdy neproplatí,“ sdělil další z pracovníků.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že o problémech na úřadech ví a přiznává, že dochází ke zpoždění výplat zhruba ve 2 procentech případů. Ke zlepšení by prý mohlo dojít v následujících týdnech. „Jsem připraven udělat opatření z hlediska změn systematizace, posílení personálních kapacit, finančních prostředků. Teď se to konečně podaří finalizovat,“ tvrdí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Celé Hlavní zprávy si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy:
Marian Jurečka nezaměstnanost KDU-ČSL Úřad práce České republiky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky