Tříletý Kubík bojuje s obrnou a cukrovkou. Díky rehabilitacím se už dokáže postavit

Tříletý Kubík se pere s obrnou a cukrovkou. Díky rehabilitacím se už dokáže postavit

Tříletý Kubík se pere s obrnou a cukrovkou

Tříletý Kubík se potýká s těžkým onemocněním, má mozkovou obrnu a navíc trpí i cukrovku. Rodiče dělají, co můžou, aby se jejich syn rozvíjel. Pro děti s tímto typem onemocnění je důležité, aby se co nejvíc dovedností naučily v první šesti letech života, proto chlapec dochází na řadu terapií. Většinu ale zatím zdravotní pojišťovny neproplácí.

Kubíkův příchod na svět nebyl jednoduchý. Porod lékaři museli kvůli preeklampsii vyvolat dva týdny před termínem. Miminko mělo omotanou pupeční šňůru kolem krku a navíc se napilo plodové vody. Přestože prvních pár dnů musel chlapec strávit na jednotce intenzivní péče, vypadalo to, že komplikovaný příchod na svět nebude mít žádné následky. Dva měsíc po narození se ale jeho vývoj začal opožďovat.

„Magnetická rezonance ukázala, že má Kuba nějaký změny na mozku, s největší pravděpodobností je to následek asfyxie (nedostatek kyslíku, pozn. red.), kterou prodělal během porodu. A až po té rezonanci jsme dostali nějaký odhad, že to je dětská mozková obrna,“ uvedla pro CNN Prima NEWS maminka malého Kubíka Aneta Pozděnová.

Navíc před dvěma lety zjistili, že Kubík trpí i cukrovkou prvního typu. Od té doby má inzulinovou pumpu. Nicméně rodiče musí každé jídlo zvážit, vypočítat u něj množství sacharidů a upravit podle toho množství inzulinu.

Většinu rehabilitací pojišťovna neproplácí

Aby se Kubík posouval vpřed i po fyzické stránce, musí s ním chodit na různá cvičení. „Chodíme týdně na hipoterapie, ergoterapie, techniku. Děláme toho fakt hodně,“ upřesnila maminka malého bojovníka.

Navíc čtyřikrát ročně jezdí i na speciální čtrnáctidenní pobyty do centra Hájek. „Kubík je tu už na třetím pobytu a zlepšuje se. Když přišel, tak nám předvedl lezení po čtyřech. Teď už stojí s oporou a začíná se s ní pouštět i do chůze. Takže si myslíme a vidíme ten předpoklad zlepšení,“ popsal fyzioterapeut z centra Lubo Bičej.

Intenzivní rehabilitace malému Kubíkovi pomáhají. Nicméně jsou velice finančně náročné a většina z nich není hrazena zdravotní pojišťovnou. Jeden čtrnáctidenní pobyt stojí přes 60 tisíc korun. Měsíční výdaje na terapie a léky potom vyjdou rodinu na 14 tisíc.

Otec Kuby pracuje v IT, maminku péče o něj zaměstnává na plný úvazek. „Ono to přišlo tak záhy s mateřstvím dohromady, že to vlastně byla změna, že najednou je ze mě máma a je to náročnější v tom ohledu, co se s ním musí všechno podnikat a dělat, ale snažíme se to udělat hezký,“ uzavřela maminka.

Pokud chcete rodinu malého bojovníka Kubíka podpořit, můžete jim přispět na transparentní účet: 2902243094/2010

Tagy: