Kvůli vzácnému syndromu porodila Nikola miminko do dlaně. Viktorka vážila 820 gramů

HELLP syndrom představuje velmi vážnou komplikaci v těhotenství, která se může v ojedinělých případech objevit. Jedinou léčbou je porod. HELLP syndrom se projevil u čtyřiadvacetileté Nikoly z Hradce Králové na začátku třetího trimestru. Nejprve si myslela, že jde o běžnou virózu. Diagnóza byla ale velmi vážná a Nikola musela porodit ve 29. týdnu těhotenství. Její holčička vážila v tu chvíli pouhých 820 gramů.

Když Nikola Mokřížová zjistila, že je těhotná, byla štěstím bez sebe. Vůbec si nepřipouštěla, že by se něco mohlo pokazit. Otěhotněla v ideálním věku, byla zdravá a cítila se skvěle. První screening absolvovala před loňskými Vánoci, a protože vše vyšlo na jedničku, dali s manželem rodině pod stromeček krásné oznámení. „Bříško krásně rostlo, já se cítila dobře, nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl přijít takový zvrat,“ vypráví Nikola.

Také další pravidelné kontroly u gynekologa byly bez problémů, holčička, kterou nosila pod srdcem, krásně prospívala a druhé screeningové vyšetření ve 20. týdnu těhotenství bylo naprosto ukázkové. „Prakticky jsem se neměla čeho bát, to jsem ale netušila, že na začátku třetího trimestru na nás číhá strašák v podobě HELLP syndromu,“ pokračuje.

Na začátku třetího trimestru přišly komplikace. Ani ve snu by mě ale nenapadlo, že porodím tak strašně brzy.

Velké komplikace nastaly ve 28. týdnu těhotenství. Přestože Nikola měla vždy spíše nižší tlak, najednou jí vyletěl tak vysoko, že si připadala jako opilá. „Motala se mi hlava, nebyla jsem schopná nic dělat. Bylo to strašné, nejprve jsem si myslela, že se jedná o počínající migrénu. Po dvou dnech to naštěstí ustalo,“ říká Nikola.

Třetí den začala mít pocit bolesti žaludku. „Myslela jsem, že to mám z jídla. Zvláštní bylo, že bolesti vystřelovaly do zad, v noci jsem nemohla ležet. Ulevilo se mi, až když jsem se vyzvracela. To jsem si ještě stále říkala, že jsem něco špatného snědla,“ vzpomíná.

Poté obtíže na nějakou dobu ustaly a Nikola věřila, že je vše v pořádku. Po dvou dnech se to ale začalo opakovat. Bolest žaludku však byla intenzivnější, a proto se tentokrát už raději vydala k lékaři.

„V porodnici mi nejprve sestřička sdělila, že bych měla jíst dietněji. Pan doktor však odhalil mnohem závažnější problém. Už když mě vyšetřoval ultrazvukem, tušila jsem, že je něco špatně,“ pokračuje ve svém vyprávění mladá maminka. Nejprve jí lékař sdělil, že holčička, kterou čeká, je o dva týdny menší, než by měla být. Placenta nefungovala správně, proto se šel poradit s kolegy, co dál.

„V ten den mi ještě neřekli, o co se jedná. Jen že bych měla zůstat v nemocnici. Protože jsem u sebe neměla žádné věci, domluvili jsme se na nástupu druhý den ráno. Myslela jsem si, že v nemocnici strávím jeden den. To jsem ještě netušila, že o tři dny později nám oběma půjde o život,“ popisuje náročné okamžiky svého života.

Jakmile Nikola nastoupila do nemocnice, podstoupila odběry krve. O hodinu později jí lékaři přišli oznámit, že má velmi vysoké hodnoty jaterních testů a že se jedná o takzvaný HELLP syndrom. „V životě jsem o něm neslyšela. Když ale doktor řekl, že musím co nejdříve porodit, byla jsem v šoku. Okamžitě mě napadlo, že holčička je příliš maličká,“ vzpomíná na obrovské komplikace Nikola.

Po aplikaci kortikoidů se její stav trochu zlepšil, takže porod bylo možné odsunout. V tu dobu už ale věděla, co přesně HELLP syndrom znamená. Že jde o jednu z nejvážnějších těhotenských komplikací, jejíž jedinou léčbou je porod.

Diagnóza zněla HELLP syndrom. Vůbec jsem nevěděla, co to znamená, ale bylo nutné těhotenství co nejdříve ukončit.

Lékaři se nakonec rozhodli ukončit těhotenství na konci 29. týdne. „Viktorka se narodila 12. dubna 2022 jako těžce nedozrálé miminko. Vážila 820 gramů a měřila 33 centimetrů. Přestože přišla na svět téměř o tři měsíce dříve, svůj boj zvládá velmi dobře. Je mým nábojem i vzorem,“ pokračuje Nikola.

Viktorka strávila v nemocnici dohromady 58 dní. V současné době váží 2,5 kilogramu a stále ještě bojuje s následky předčasného příchodu na svět. „Má zjištěnou retinopatii nedonošených dětí druhého stupně (onemocnění sítnice, které se vyskytuje v očích předčasně narozených dětí, pozn. red.). Po poslední kontrole víme, že se obě očička pomalu uzdravují,“ popisuje Nikola zdravotní komplikace, které trápí její dceru.

Holčička má také reflux močových cest, takže musí dlouhodobě užívat antibiotika. To by se ale mělo s věkem pomalu srovnat. „Jinak je to moc šikovné mimino, které se má čile k světu a dělá nám velkou radost,“ dodává Nikola. I ona sama se už dnes cítí dobře. Jakmile dojde k porodu, zdravotní stav matky se velmi rychle zlepšuje. Právě porod je bohužel dosud jedinou léčbou HELLP syndromu. Bez něj jde doslova o život.

„Když jsem ležela v nemocnici, narazila jsem na pacientskou organizaci Nedoklubko. Příběhy, které ne jejím webu sdílejí maminky, mi pomáhaly uchovat alespoň trochu naděje. Do té doby jsem neměla zdání, že se mohou narodit takhle malinká miminka a mít šanci na život,“ říká Nikola, která díky Nedoklubku zjistila, že v tom není sama. „Na facebookovou stránku sdružení jsem napsala, co se nám stalo. Ozvalo se mi mnoho maminek se slovy podpory. Moc jim za to děkuji,“ uzavírá Nikola.

HELLP syndrom: Vzácná komplikace, při které jde o život

HELLP syndrom je závažná těhotenská komplikace. Objevuje se nejčastěji ve třetím trimestru těhotenství, ojediněle i dříve. HELLP je zkratkou anglických slov jeho jednotlivých příznaků. H (hemolysis) značí rozpad krvinek, EL (elevated liver enzymes) zvýšené jaterní testy a LP (low platelets) nízké krevní destičky.

„Ačkoli je tato nemoc definována čistě laboratorně, mají ženy typické subjektivní příznaky – úporné bolesti hlavy, poruchy zraku, jako jsou rozostřené vidění a mžitky před očima nebo bolest v oblasti nadbřišku, kterou ženy popisují jako bolest žaludku, i když jde ve skutečnosti o bolest z napětí pouzdra jater. Žena se celkově cítí špatně. Dokud ještě nebylo takové povědomí o HELLP syndromu, končily tyto případy někdy špatně, dnes je situace přeci jen lepší,“ vysvětluje přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Ondřej Šimetka.

Dodává, že HELLP syndrom může přicházet z plného zdraví a vyvinout se velmi rychle. „Žena se cítí dobře a najednou je druhý den všechno špatně. Čím dříve se syndrom v těhotenství projeví, tím rychlejší a komplikovanější průběh může mít,“ upřesňuje docent Šimetka.

Na toto onemocnění může poukázat kromě těchto ukazatelů také bílkovina v moči. Pokud lékař pojme podezření na tuto diagnózu, je nutné provést laboratorní vyšetření. V případě HELLP syndromu dochází k výrazné změně jaterních enzymů a klesá hladina krevních destiček. Následkem toho může dojít k poruchám srážlivosti provázených krvácením.

Dosud jedinou léčbou je porod. Problém je, že velmi často musí těhotenství předčasně ukončeno ve chvíli, kdy miminko ještě není dostatečně zralé. HELLP syndrom se může objevit buď jako samostatné onemocnění, nebo jako komplikace preeklampsie. Může se ale dokonce objevit až po porodu. V každém případě si zaslouží velikou pozornost, neboť se jedná o jednu z nejzávažnějších těhotenských komplikací.

Nedoklubko slaví dvacet let

Každoročně se v Česku narodí přibližně 8 500 miminek do dlaně, která by bez špičkové neonatologické péči mnohdy neměla šanci na normální život. Rodinám předčasně narozených dětí pomáhá pacientská organizace Nedoklubko, od jejíhož založení 27. června uplyne již dvacet let. O den dříve to v pražském sportovním areále Gutovka oslaví narozeninovou akcí.

„Nedoklubko je součástí mého života už 12 let. Letos v červenci oslaví právě dvanácté narozeniny moje dcera Ella, která se narodila s porodní hmotností 730 gramů ve 26. týdnu těhotenství, a právě ona mě k Nedoklubku přivedla. Ukázala mi, že jakkoli se zdá něco ztracené, dá se to vybojovat,“ říká současná ředitelka této organizace Lucie Žáčková.

„V Nedoklubku máme úžasný tým lidí v celé republice, kteří bez nároků na odměnu pravidelně dochází na neonatologická oddělení s povzbuzujícími dárky pro maminky, informačními materiály, časopisy Nejste v tom sami, terapeutickými dárky na odchod domů v podobě našich Čepiček na doma,“ popisuje.

„Jsem velmi vděčná i dárcům, kteří nám pomáhají financovat naše projekty i vybavení neonatologických oddělení. A díky také všem dobrovolnicím, které darují naší organizaci svůj čas,“ dodává Lucie. Přispět na péči o děti, které nemají lehký start do života, můžete prostřednictvím akce „Daruj dvacku“.

Tagy: