Máme vysoké ztráty, připustil Zelenskyj pro CNN. Postěžoval si na pomalé dodávky zbraní

Ukrajina stále čeká na souhlas Spojených států s údery dalekonosnými zbraněmi na cíle v hloubi Ruska. Potřebná povolení Kyjev zatím nedostal, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s moderátorem americké televize CNN Fareedem Zakariou. Podle Zelenského mají ukrajinské jednotky vysoké ztráty a Rusko dosahuje územních zisků na východě Ukrajiny, protože západní zbraně přicházejí příliš pomalu.

Ukrajina potřebuje dalekonosné zbraně, aby mohla napadnout ruské základny a vojenská letiště. Při čekání na souhlas spojenců ale Rusko podle Zelenského stáhlo své letouny na vzdálenější letiště.

EXKLUZIVNĚ: Štáb CNN natáčel ve nemocničním vlaku, který vozí zraněné vojáky z ukrajinské froty:

„Teď Rusko začalo stahovat své letouny ze 100, 150, 300 kilometrů na 500 (kilometrů). A tak potřebujeme další povolení,“ řekl ukrajinský prezident v rozhovoru pro CNN. „Ne, dosud nikoliv,“ odpověděl na otázku, zda Ukrajina dostala souhlas k útokům dalekonosnými zbraněmi na cíle v Rusku. Sami Ukrajinci by podle Zelenského měli „svobodně rozhodovat, jak použijí tu či jinou věc“.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajina nabídla Česku finanční i personální pomoc pro boj se záplavami. Posvětil ji Zelenskyj

Zelenskyj si také postěžoval, že ukrajinské jednotky mají vysoké ztráty a Rusko dosahuje územních zisků na východě Ukrajiny, protože západní zbraně přicházejí příliš pomalu. Situace na východě je „velmi těžká“, uvedl a dodal, že polovina ukrajinských brigád tam nebyla dostatečně vybavena, a to vedlo k vysokým ztrátám.

„Ztratíte lidi, protože nejsou v obrněných vozidlech, protože nemají děla a nemají náboje do děl,“ řekl Zelenskyj. „Potřebujeme 14 brigád, abychom byli připraveni. Ale až dosud jsme z těchto balíčků (západní pomoci) nevybavili ani čtyři,“ dodal.

Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan v sobotu řekl, že Washington pracuje na novém balíku pomoci pro Ukrajinu.

Zelenskyj se má tento měsíc setkat s americkým prezidentem Joem Bidenem, kterému chce představit svůj plán na ukončení války. Hlavními prvky jsou bezpečnostní a diplomatická podpora, stejně jako vojenská a ekonomická pomoc, řekl.

Jediné, čeho se ruský prezident Vladimir Putin obává, je reakce jeho lidu, pokud náklady na válku způsobí utrpení, prohlásil Zelenskyj. „Udělejte Ukrajinu silnou a uvidíte, jak budeme vyjednávat,“ dodal.

Ukrajinský prezident zdůraznil, že všechny body plánu, který by měl jeho zemi zajistit vítězství, závisí na Bidenově rozhodnutí, nikoliv na ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Zelenskyj v srpnu řekl, že „plán vítězství“ hodlá probrat i s oběma kandidáty na příštího šéfa Bílého domu, tedy s Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem, dodává list Ukrajinska pravda.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy: