Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Trump a Harrisová si před debatou podali ruce.

Trump a Harrisová se střetli ohledně Ukrajiny

Exprezident Donald Trump v prezidentské debatě na ABC News zopakoval prohlášení, že by válku na Ukrajině okamžitě vyřešil. Prý by zavolal Vladimiru Putinovi i Volodymyru Zelenskému. Kamala Harrisová to pochopila v tom smyslu, že se chce Trump vzdát Rusku.

Republikán Trump dlouhodobě tvrdí, že by válku na Ukrajině okamžitě ukončil ke spokojenosti všech stran. V této rétorické lince pokračoval i během debaty na ABC News, kde se poprvé utkal s demokratkou Kamalou Harrisovou.

Na celou debatu Harrisové s Trumpem se můžete podívat zde:

Trump v debatě odmítl jasně odpovědět na otázku, jestli si přeje výhru Ukrajiny. „Já chci ukončit válku,“ řekl. Republikán ale kritizoval evropské spojence Kyjeva.

„Biden a Harrisová posílají Ukrajině miliardy, protože nechtějí tlačit na Evropu. Musíme říct spojencům, že buď budou také platit, nebo je nebudeme chránit. Dokázal bych zařídit, že válka skončí. Zelenskyj i Putin mě respektují. Bidena nerespektují, k tomu ostatně není důvod,“ uvedl Trump.

„Já bych válku vyřešil ještě před nástupem do úřadu,“ překvapil kandidát.

To Harrisová naopak v debatě vyjádřila podporu Ukrajině a prezidentu Zelenskému. „Úkolem USA je chránit demokracii a spojence ve světě,“ řekla.

Trumpův tajný plán na ukončení války by podle Harrisové znamenal kapitulaci a předání Ukrajiny Rusku. „Jak rychle byste se vzdal kvůli přátelství s diktátorem?“ ptala se Trumpa Harrisová.

Harrisová vymaže Izrael, tvrdí Trump

Kandidáti se přeli také o válce v Gaze. Harrisová řekla, že Izrael má právo na obranu, protože konflikt začal teroristickým útokem Hamásu.

„Teroristická organizace Hamás povraždila 7. října 1 200 Izraelců. Izrael má právo se bránit, záleží ale na tom, jak. Zemřela spousta nevinných Palestinců. Válka musí skončit. Okamžitě,“ řekla Harrisová. Podpořila myšlenku dvoustátního řešení krize.

Republikán v debatě řekl, že Harrisová jen klame a Izrael ve skutečnosti nesnáší. „Izrael nebude existovat, pokud Harrisová vyhraje. Přijde o podporu a bude vymazán z mapy. Když já jsem byl prezidentem, tak byl Írán na kolenou,“ uvedl Trump.

Harrisová to ale odmítla. „Diktátoři vám lichotili, aby vás ovládali,“ řekla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy: