Maminka dvou dětí se den po očkování už neprobudila. Slovensko případ vyšetřuje

Maminka dvou dětí ze Slovenska zemřela poté, co se nechala naočkovat vakcínou proti koronaviru. Tamní úřady nyní prověřují, zda má vakcína se záhadným úmrtím souvislost. Devětatřicetiletá žena neměla žádné předchozí zdravotní problémy, píše deník MY – Nitra SME .

Pracovníci nitranské radnice, kde žena pracovala, jsou po úmrtí kolegyně v šoku. „Včera byla na úřadě, plná života. Pak se šla dát očkovat,“ uvedl jeden z nich pro deník MY – Nitra SME, který o případu informoval.

Mladá žena se už ale ráno nevzbudila. Manžel ji údajně našel v posteli bez známek života. „Samozřejmě, že to mnozí spojují s očkováním. Podle mých informací mělo jít o druhou dávku vakcíny Pfizer,“ dodal zdroj.

Někteří úředníci proto prý nyní mají obavu jít na druhou dávku vakcíny. Jak podotýká deník, objevila se už také informace o tom, že žena nezemřela kvůli přímé souvislosti s očkováním.

„V uvedeném případě byly indikovány laboratorní vyšetřovací metody na základě výsledků, které bude Úřad pro dohled nad zdravotní péčí případ konzultovat se Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Následně vám může úřad poskytnout stanovisko,“ napsala Erika Kováčiková, mluvčí z Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí.

Jsme otřeseni z jejího náhlého odchodu

Tragédie otřásla příbuznými ženy i ostatními obyvateli Nitry. „Všechny ve městě nás hluboce zasáhla zpráva o nečekaném úmrtí naší kolegyně. Jsme otřeseni a smutní z jejího náhlého odchodu. Také nám prostřednictvím médií dovolte vyjádřit soustrast její rodině, přátelům a blízkým,“ vyjádřil se mluvčí města Tomáš Holúbek.

Slovensko podle dostupných údajů v očkování proti covidu zaostává za průměrem Evropské unie. „Očkování je cestou ke svobodě. A to nejen k osobní svobodě, ale i k tomu, abychom omezili ekonomické ztráty. Věřím, že spolu naočkujeme co nejvíce lidí a budeme moci říci, že pandemie je zvládnutá,“ uvedl v úterý ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Epidemická situace na Slovensku se výrazně zlepšuje od druhé poloviny března. S postupným uvolňováním koronavirových omezení začala země v dubnu, mezitím například umožnila otevření všech prodejen, zrušila zákaz vycházení i shromažďování. Země neuplatňuje celostátní omezení, rozsah opatření v okresech závisí na šíření nákazy v daném regionu.

Tagy: