Manchester United vyhodil trenéra. Erik ten Hag končí po prohře na West Hamu

Erik ten Hag končí po 2,5 letech jako manažer v Manchesteru United, který bude v prosinci soupeřem plzeňské Viktorie v rámci Evropské ligy. Osudnou se 54letému Nizozemci stala série nepovedených výsledků, která vyvrcholila víkendovou porážkou na půdě West Hamu. Tým dočasně povede asistent Ruud van Nistelrooij, uvedl klub na svých webových stránkách.

„Děkujeme Erikovi za vše, co pro klub udělal, a přejeme mu jen to nejlepší do další kariéry. Tým dočasně převezme Ruud van Nistelrooij, dokud nebude jmenován nový hlavní kouč, stojí v krátkém prohlášení.

ČTĚTE TAKÉ: Smutek na fotbalové scéně. Zemřel někdejší skvělý záložník Marseille, bylo mu jen 35 let

Ještě před 10 dny přitom ten Hag tvrdil, že spekulace médií o jeho pozici v posledních týdnech byly nepodložené a označoval je za pohádky a lži. „Ten kravál byl slyšet od některých z vás, vytvářeli jste příběhy a pohádky, dodávali jste lži. Uvnitř klubu je klid,“ řekl Ten Hag tehdy novinářům.

Nizozemský trenér přišel do Manchesteru v červenci 2022 po úspěšném angažmá v Ajaxu Amsterodam, s nímž získal tři ligové tituly, dvakrát Nizozemský pohár a došel s ním do semifinále Ligy mistrů. S United ve své první sezoně ovládl Ligový pohár a v minulém ročníku Anglický pohár.

Dlouhodobá kritika fanoušků

V létě Ten Hag prodloužil smlouvu do roku 2026, nyní ale končí už po devíti ligových kolech. Bývalý trenér Utrechtu nebo rezervy Bayernu Mnichov čelil dlouhodobé kritice fanoušků i médií.

V sezoně 2022/23 dovedl United do čtvrtfinále Evropské ligy a ke třetímu místu v domácí soutěži, o rok později ale skončili „Rudí ďáblové“ v Premier League až osmí a v Lize mistrů vypadli ve skupině. V aktuálním ročníku mužstvo vyhrálo jen čtyři ze 14 soutěžních duelů. Naposledy podlehlo v neděli 1:2 West Hamu a aktuálně figuruje až na 14. příčce Premier League.

Manchester United je s 20 ligovými tituly nejúspěšnější anglický tým. Na triumf v Premier League ale čeká od sezony 2012/13, naposledy uspěl ještě pod vedením legendárního Alexe Fergusona.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko má prvního fotbalistu v africké lize. Hráče Karviné překvapily předzápasové rituály

Podrobnosti připravujeme...

Tagy:
trenér fotbal sport konec Manchester United FC Erik ten Hag sportovní disciplína