Ironie osudu: Ženě zemřeli na Titaniku příbuzní, teď je její manžel ve ztracené ponorce

Manželka pohřešovaného Stocktona Rushe, člena posádky ztracené ponorky Titan, která mířila do hlubin za troskami Titaniku, je pravnučkou Isidora a Idy Strausových. Ti po ztroskotání zaoceánského parníku roku 1912 zahynuli. Oba přitom mohli přežít, podle tehdejších svědků však během záchranných akcí dali přednost dětem a ženám.

Manželka jednoho z členů posádky ztracené ponorky Titan Wendy Rushová je podle informací zveřejněných britským deníkem Daily Mail prapravnučkou obětí katastrofické nehody výletní lodi Titanic. Ve vlnách před více než sto lety zahynuli její předci Isidor a Ida Strausovi, již tehdy přes Atlantik cestovali první třídou. Straus byl váženým podnikatelem – spoluzakladatelem obchodního domu Macy's.

DÁLE ČTĚTE: Mrazivé vzpomínky cestujících i varování expertů. Kontroverzí kolem zmizelé ponorky přibývá

Strausovi měli dceru Minnie, která se provdala za lékaře Richarda Weila. Ti spolu přivedli na svět syna Richarda Weila II., budoucího ředitele Isidorem založené společnosti Macy's. Weilovi II. se pak narodil Richard Weil III. a právě on je otcem Wendy Rushové, rozené Weilové, uvádí web The New York Times.

Manželka kormidelníka ztracené ponorky navštívila v posledních dvou letech vrak Titaniku hned třikrát. Její muž se pohřešuje od neděle. Stockton a další čtyři lidé zůstali uvězněni v turistické ponorce Titan neznámo kde, i oni se vydali na expedici ke ztroskotanému parníku.

Tragický milostný příběh Strausových

Příběh Isidora a Idy Strausových vzbuzuje silné emoce dodnes. Pár je připomínám díky významnému skutku, který učinil před potopením zaoceánského parníku v severním Atlantiku. Oba zahynuli, a to i přesto, že jim bylo nabídnuto místo na záchranném člunu – Idě jako ženě a Isidorovi coby bývalému kongresmanovi a významnému podnikateli.

Isidor však nabídku odmítl s tím, že na záchranný člun nenastoupí, dokud nebudou v bezpečí všechny ženy a děti. Ida se rozhodla zůstat na palubě se svým milovaným, za kterého byla provdaná přes 40 let. Nechtěla loď opustit, přestože tušila, že ji čeká smrt. Dvojice patřila mezi nejbohatší lidi na palubě. Isidor byl původem z Německa, ale emigroval do USA.

Pár byl spatřen přeživšími, jak stojí ruku v ruce na palubě Titaniku, když se potápěl do ledových vod, píše portál New York Post. Společně s nimi zemřelo dalších více než 1 500 lidí.

Se Strausovými cestovala i jejich nově zaměstnaná služebná Ellen Birdová. Ida ženě věnovala norkový kabát, aby ji udržel v teple během plavby na záchranném člunu. Isidorovo tělo bylo nalezeno na moři týdny po potopení Titaniku, tělo jeho manželky se nikdy nenašlo.

Odkaz na pár obsahoval i film Jamese Camerona Titanic z roku 1997. Manželé byli v záběru, jak se objímají na posteli v momentě, kdy do lodi proudí voda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zmizela ponorka mířící k vraku Titaniku. Na palubě má být i známý podnikatel

Tagy:
moře ponorka vrak Titanic Atlantský oceán Titan Ida Straus Isidor Straus Wendy Rush Stockton Rush