Nic nefunguje, je tam zima a velký tlak. Expert řekl, co se mohlo stát se ztracenou ponorkou

Nezvěstná ponorka Titan společnosti OceanGate Expeditions během klesání k mořskému dnu

Lidem v ponorce dochází kyslík

Ponorka Titan od společnosti OceanGate Expeditions, kterou momentálně hledají záchranáři, nenabízí žádný luxus, ale pohodlí ano. Uvedl to účastník výpravy z roku 2021 Aaron Newman pro televizní stanici CNN. Že se ale plavidlo nedostalo zpět na hladinu, nevěstí podle bývalého důstojníka amerického námořcnictva J. Van Gurleyho nic dobrého.

Pakliže se kompletně obsadí kapacita, uvnitř je poměrně těsno, i tak je ale podle Newmana cesta komfortní. „Žádný luxus, ale bylo to pohodlné. Při plném obsazení pěti osobami je v ponorce těsno,“ popsal ve vysílání CNN. Velmi výrazné jsou podle něj rozdíly v teplotách. „U hladiny je horko, v hlubinách naopak skoro mrzne,“ dodal.

Bývalý účastník expedice vysvětlil i základní princip, díky němuž se podmořský dopravní prostředek pohybuje. „Vrtule pro pohyb ponorky a její ovládání vypadají primitivně, ale fungují. Není to nějak komplikované, jsou tam dvě skupiny vrtulí pro pohyb –⁠ horizontální a vertikální,“ řekl Newman.

ČTĚTE TAKÉ: Už třetí žralok ve Španělsku za poslední týden. Predátor překvapil rybáře kousek od pobřeží

Komunikace s lodí, která ponorku vypouští, podle něj probíhá bez problému. „Plavidlo se prostřednictvím textových zpráv každých 15 minut spojuje s lodí, která je nad ním. Pomocí toho kontroluje bezpečnost a navigaci,“ popsal.

Jiný pohled na věc má Van Gurley. „Vše, nač jsme zvyklí, GPS, WIFI, rádio, nic z toho nefunguje. Dále je tam obrovský tlak. Společnost OceanGate tvrdí, že trub ponorky Titan z uhlíkových vláken tomuto tlaku opakovaně odolal. Monitorovací systém je nastaven, aby varoval kapitána před jakýmikoliv problémy, i kdyby vše selhalo, plavidlo by mělo být schopno odhodit veškeré závaží a samo vyplout,“ vysvětlil.

Fakt, že se ponorka nevynořila z hlubin, je podle Van Gurleyho velmi znepokojující zprávou. „Je navržena tak, aby ponorka vyplula. Zdá se, že neexistuje žádná informace o tom, kde se Titan nachází a pro ty, kteří oceán znají, je to znepokojující. To, že se plavidlo nedostalo na hladinu, nevěstí nic dobrého. Buď se ponorka někde zachytila, nebo došlo k řadě poruch, kvůli kterým zůstala uvíznutá na dně,“ uzavřel.

Tagy: