Manželova nemoc vyžaduje čas. Nechte ho nabrat síly, prosí Ivana Zemanová

Ivana a Kateřina Zemanovy

Vyjádření první dámy ke stavu prezidenta Zemana

Manželka prezidenta Miloše Zemana Ivana se poprvé od hospitalizace hlavy státu veřejně vyjádřila. Na tiskové konferenci na Pražském hradu prohlásila, že nemoc jejího muže vyžaduje čas, a poprosila novináře i veřejnost, aby Zemanovi dopřáli klid, „aby mohl znovu nabrat sílu“.

Zemanovou na tiskovou konferenci doprovodila její dcera Kateřina, kterou má právě s prezidentem Milošem Zemanem. „Jako média se zajímáte o jeho zdravotní stav, což je pochopitelné. Mohu jen potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si žádá čas,“ řekla Zemanová na začátek svého prohlášení.

Následně se opřela do těch, kteří přichází s teoriemi o prezidentově zdravotním stavu. „Spekulace o diagnózách a prognózách považuji minimálně za velmi neetické. Zdraví každého člověka je citlivá a vážná věc,“ řekla na tiskové konferenci první dáma České republiky.

Dále doplnila, že si především přeje, aby se její manžel uzdravil. „Chci vás poprosit o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Není jediným prezidentem, který v době výkonu své funkce onemocněl, a proto vás prosím o toleranci,“ dodala Zemanová s tím, že žádá lidi, kteří mají Zemana rádi, aby na něj mysleli.

Zeman je v nemocnici od neděle

Zeman byl v neděli hned po setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) převezen ze zámku v Lánech do Ústřední vojenské nemocnice, kde byl již krátce předtím hospitalizován. Zemana do ÚVN převezla mobilní JIP, přičemž hlava státu při příjezdu vypadala jako v bezvládném stavu. Hradní kancléř Vratislav Mynář prohlásil, že Zeman pouze spal.

Mynář i Zemanův tiskový mluvčí byli v posledních dnech terčem kritiky ze strany některých politiků i veřejnosti. Roste totiž nespokojenost s nedostatečným množstvím informací, které o Zemanově zdravotním stavu jsou. Politici a odborníci hovoří zejména o tom, že nepotřebují znát přesnou diagnózu, ale musí vědět, zda je Zeman schopen zastávat funkci prezidenta.

Tagy: