MAPA: Kde přesně v Českém Švýcarsku hoří? Kvůli rozsáhlému požáru je omezena i doprava

Na místě je několik ohnisek.

Dramatické záběry z požáru v Českém Švýcarsku

Už třetí den bojují hasiči s obřím požárem lesa v Národním parku České Švýcarsko. Zatím se jim ho ale bohužel nedaří dostat pod kontrolu. Požár má navíc několik ohnisek. Kde přesně a na jakých místech je omezena doprava?

Rozsáhlý lesní požár v Národním parku České Švýcarsko se ani po třech dnech nedaří dostat pod kontrolu. Kvůli několika ohniskům hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu. Další vývoj požáru podle nich záleží zejména na síle a směru větru.

Hlavním cílem nyní je, aby se požár v Národním parku České Švýcarsko nešířil směrem na severovýchod. Plameny nyní postupují údolím říčky Kamenice. Situace není optimální i kvůli tomu, že odpoledne začal foukat vítr, který hašení komplikuje.

V boji s ohněm v těžko přístupném terénu by měla pomoci mimo jiné letecká technika, kterou Česku slíbilo poskytnout Slovensko, Polsko a Itálie. Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka lze úplné uhašení čekat za několik dnů.

Policisté také odklání dopravu, aby se do zasažených míst nikdo nedostal. Uzavřena je například cesta do Hřenska z německé strany a od Jetřichovic.

„Zaznamenali jsme ojedinělé případy, kdy se někdo pokusil objet zátaras, nicméně jsou to výjimky. Většina lidí uposlechla pokynů policistů,“ řekl mluvčí krajské policie Dan Vítek.

Les v Národním parku České Švýcarsko hoří od neděle. Požár likviduje přes 400 hasičů. V Hřensku ochlazují pomocí výškové techniky skály za hotely, v nichž už nikdo není. Turisté i obyvatelé museli opustit v noci na úterý všechny objekty na pravém břehu říčky Kamenice.

Tagy:
požár Polsko Itálie doprava Hasičský záchranný sbor Česko Vladimír Vlček Hřensko Národní park České Švýcarsko Kamenice (přítok Nežárky)