MAPA: Na desítkách míst ČR platí stav ohrožení. Expert nastínil další vývoj rozvodňování řek

Vyplavená řeka Ohře v Karlových Varech u ulice Západní (24. 12. 2023)

Na mnoha místech platí stav ohrožení, expert nastínil další vývoj

Větší toky se budou rozvodňovat ještě několik následujících dní, informoval meteorolog Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) Martin Adamovský ve vysílání CNN Prima NEWS. Na mnoha místech zejména v Čechách platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Mimo pár výjimek tomu tak bude do odvolání, sdělil meteorolog.

Nejvyšší stupeň nebezpečí platí pro Vysočinu, kde se jedná zejména o Svratku nebo Jihlavu, které kraj odvodňují na jihovýchod. Alarmující je také situace na východě Čech, kde stoupají především hladiny Labe, Cidliny a Jizery.

ČTĚTE TAKÉ: Evakuace na Jihlavsku, hrozí protržení hráze. Situace je alarmující i ve východních Čechách

Situace se pozvolna uklidňuje na severozápadě. V Karlovarském kraji, kde se stoupla hladina řeky Ohře, bude platit nejpřísnější výstraha meteorologů před povodněmi pouze do úterní sedmé hodiny ráno. Poté by měla přejít na druhý stupeň nebezpečí.

Na zbytku území bude výstraha platit do odvolání. „Větší toky budou reagovat následujících několik dní,“ řekl meteorolog Adamovský. „Situace je velmi dynamická,“ vyhodnotil.

Řeka Labe je prozatím nejvíce rozvodněná na horním toku, postupně by však měla dosáhnout třetího nejvyššího stupně nebezpečí po celém toku až do Děčína. „Bude to ale spíše v průběhu úterý,“ upřesnil předpověď meteorolog.

Po celém toku by se v následujících dnech měly rozvodnit i Jizera a Sázava. U té by měl třetí povodňový stupeň platit od pondělního odpoledne nebo večera.

Dobrou zprávou podle Adamovského je, že srážek bude v příštích dnech relativně málo. Pršet bude hlavně na horách – a to zejména v Krkonoších a Orlických horách, jinde pouze výjimečně. Teploty se mají stále pohybovat výrazně nad průměrem, dodal.

Tagy: