Ztracený stáhl svou píseň o znásilnění z internetu. Text je na hraně, přiznal

Marek Ztracený

Marek Ztracený čelí kritice na sociálních sítích

Vítěz letošního Českého slavíka Marek Ztracený čelí na sociálních sítích kritice kvůli svému textu k jedné ze straších písní s názvem Stává se to i v lepších rodinách. Ta pojednává o sexu bez souhlasu. Výkonná ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová ji označila za takzvanou rape culture, tedy kulturu znásilnění. Muzikant píseň už stáhl z internetu.

„To takhle Marek Ztracený chtěl složit vtipnou písničku o tom, jak jde chlap na deset piv, ale nějak si jich asi sám Marek dal deset a složil omylem písničku o rape culture. Gratuluji ke slavíku, ale není to moc funny, s Konsent rádi vysvětlíme proč,“ napsala na Twitteru Nejedlová. Termín rape culture znamená zlehčování, normalizování či omlouvání sexuálního nátlaku a násilí všeho druhu, píše web Pro Fair Play.

Píseň Stává se to i v lepších rodinách vydal Ztracený před více než pěti lety. „Jsem trochu překvapen, že tak stará písnička někomu leží v žaludku den poté, co vyhraji Českého slavíka. To mě zaráží. Na druhou stranu jsem si s odstupem času písničku poslechl a musím uznat, že text je na hraně. Dnes už bych ho nesložil,“ řekl CNN Prima NEWS Ztracený s tím, že text psal s velkou nadsázkou.

„Písničku jsem se stejně rozhodl stáhnout, protože jsem empatický a rozumím tomu, že někoho, kdo mohl zažít nějaký traumatizující zážitek, se to mohlo vážně dotknout. Píseň proto stahujeme ze všech streamovacích služeb, v tuto chvíli mi přijde nevhodná,“ doplnil zpěvák. Nejedlovou z organizace Konsent už prý kontaktoval.

„Mluvil jsem s ní a domluvili jsme si schůzku. Společně zkusíme vymyslet nějakou cestu, aby sexuálního násilí ubylo,“ uvedl Ztracený.

To potvrdila i sama Nejedlová na sociálních sítích. „Volal mi Marek Ztracený. Propíranou píseň označil za nevhodnou. Proto ji také stáhl. Dohodli jsme se, že se potkáme, abychom se pobavili o tom, co může udělat pro to, aby sexuálního násilí ubylo,“ napsala.

Tagy: